Jednogarnkowe curry z dyni, soczewicy i pomidorów
To curry przypadnie do gustu każdemu kto lubi kremowe, łagodne dania. Całość przygotowuje się w jednym garnku dodając w odpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad.
Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy:
250 g czerwonej soczewicy
350-300 g pomidorów
500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
puszka mleka kokosowego
1 por lub 2 średnie cebule
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka mieszanki garam masala *opcjonalnie
łyżeczka soli
pęczek ulubionej zieleniny: pietruszki, kolendry
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojony w półplasterki por/cebulę. Po 2-3 minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj.
Następnie dodaj dynię. Smaż około 10 minut.
Kolejno dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż 10 minut.
Po tym czasie warzywa puszczą odpowiednio dużo soku, aby w nim się ugotowała soczewica, dodaj całą.
oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut.