KUCHNIA

Jednogarnkowe ekspresowe spaghetti

DSC04466 (1)(1)

Prawdopodobnie Wam tego jeszcze nie mówiłam, ale uwielbiam Marthę Stewart. Podziwiam ją za to co osiągnęła i przede wszystkim za to co robi (tak, tak wiem że odsiadywała wyrok za oszustwa podatkowe, znam doskonale jej biografię).  Natrafiłam jakiś czas temu na Jej genialny przepis na jednogarnkowe spaghetti i właśnie dziś postanowiłam przetestować ten przepis z uwagi na fakt, że mam całe mnóstwo pomidorków.  Marta nie kłamała, naprawdę to danie można zrobić w jednym garze i maksymalny czas jego wykonania łącznie z przygotowaniem składników to 20 minut.

składniki na 4 konkretne porcje:

500 g makaronu (tak naprawdę może być dowolny)

500 g pomidorków koktajlowych lub 2-3 zwykłe

1-2 cebule

łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

garść liści bazylii

3 łyżki oliwy (użyłam mniej świeżej bazylii, bo wykorzystałam domowej roboty bazyliową oliwę, tu znajdziecie przepis)

  • w oryginalnym przepisie jest również łyżeczka papryki, ale ja nie lubię jej połączenia z pomidorami
  • na każde 100 g makaronu 100 ml wody +-100 ml w zależności od tego jak gęsty lubisz sos

DSC04453(1)

Przygotowanie:

Pomidorki poprzekrawaj na pół lub w dużą kostkę, jeżeli używasz „normalnych”, a cebulę w piórka lub półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka.

DSC04455 (1)

Dolej wody i gotuj ma małym ogniu pod przykryciem mieszając co 3-5 minut.

DSC04457(1)

I to wszystko, gotowe!

DSC04461 (1)(1)

Smacznego!

DSC04464 (1)(1)

Smacznego!

DSC04465 (1)(1)

DSC04471 (1)(1)

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.