Jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej

 

Wszyscy kochamy jednogarnkowe dania, nie dość że mniej naczyń do mycia, to przeważnie są to dania łatwe i szybkie do zrobienia. Warzywa podczas pieczenia lekko się rozpadają i nadają całej potrawie lekko kremowej konsystencji. To danie może nie jest ekspres bo potrzebuje godzinki w piekarniku, ale jego przygotowanie zajmuje 10 minut i możecie je przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki i przygotować w dniu podania, a nawet przygotować tak na 3/4, schłodzić schować do lodówki a w dniu podania wstawić na 20 minut do piekarnika i gotowe!

Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus 😉

Składniki na 4 porcje:

200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu

około 300 g kawałek dyni

2-3 gałązki selera naciowego

3  średnie ziemniaki

2- 3 ząbki czosnku

łyżeczka pieprzu

łyżeczka soli

3 łyżki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Potrzebujesz żaroodpornego naczynia z pokrywą- wsyp do niego suchy! ryż, dodaj olej, przyprawy. Ziemniaki i dynie obierz, pokrój w kostkę mniej więcej 1 cm, seler w podobnej wielkości kawałki, dodaj do ryżu. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Wlej litr wody. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C.

Po 30 minutach zdejmij pokrywę i „piecz” kolejne 30 minut, może to trwać ciut dłużej lub krócej, wszystko zależy od rodzaju użytego ryżu/kaszy, po prostu jak zdejmiesz pokrywę to sprawdź czy ryż jest miękki.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.