Jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej
Wszyscy kochamy jednogarnkowe dania, nie dość że mniej naczyń do mycia, to przeważnie są to dania łatwe i szybkie do zrobienia. Warzywa podczas pieczenia lekko się rozpadają i nadają całej potrawie lekko kremowej konsystencji. To danie może nie jest ekspres bo potrzebuje godzinki w piekarniku, ale jego przygotowanie zajmuje 10 minut i możecie je przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki i przygotować w dniu podania, a nawet przygotować tak na 3/4, schłodzić schować do lodówki a w dniu podania wstawić na 20 minut do piekarnika i gotowe!
Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus 😉
Składniki na 4 porcje:
200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu
około 300 g kawałek dyni
2-3 gałązki selera naciowego
3 średnie ziemniaki
2- 3 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Potrzebujesz żaroodpornego naczynia z pokrywą- wsyp do niego suchy! ryż, dodaj olej, przyprawy. Ziemniaki i dynie obierz, pokrój w kostkę mniej więcej 1 cm, seler w podobnej wielkości kawałki, dodaj do ryżu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Wlej litr wody. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C.
Po 30 minutach zdejmij pokrywę i „piecz” kolejne 30 minut, może to trwać ciut dłużej lub krócej, wszystko zależy od rodzaju użytego ryżu/kaszy, po prostu jak zdejmiesz pokrywę to sprawdź czy ryż jest miękki.
Smacznego!