Kalafiorowe curry z cukinią
Kocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta.
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
puszka 400 ml mleka kokosowego
łyżeczka zielonej pasty curry
płaska łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj.
Do daj kalafior, dokładnie wymieszaj i duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Dorzuć cukinię pokrojoną w kostkę wielkości mniej więcej różyczek kalafiora, i duś wszystko razem 5-8 minut. Po tym czasie kalafior i cukinia powinny być wystarczająco miękkie. Dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą i doprowadź do zagotowania. Na samym końcu dodaj posiekaną pietruszkę. To wszystko.
Najlepiej smakuje podane z ryżem.