KUCHNIA

Kalafiorowe curry z cukinią

Kocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta.

Składniki na 4 porcje:

2 średnie cukinie

około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki

1 duża cebula

pęczek natki pietruszki

puszka 400 ml mleka kokosowego

łyżeczka zielonej pasty curry

płaska łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj.

Do daj kalafior, dokładnie wymieszaj i duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Dorzuć cukinię pokrojoną w kostkę wielkości mniej więcej różyczek kalafiora, i duś wszystko razem 5-8 minut. Po tym czasie kalafior i cukinia powinny być wystarczająco miękkie.  Dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą i doprowadź do zagotowania. Na samym końcu dodaj posiekaną pietruszkę. To wszystko.

Najlepiej smakuje podane z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.