KUCHNIA

Kandyzowane plasterki cytrusów

Kandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu.  Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy.  Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami (tu znajdziecie przepis), ale naprawdę warto poświęcić te pół godzinki.

Składniki:

3 pomarańcze (najlepiej bio)

3-4 limetki lub cytryny

100 g cukru

200 ml wody

*opcjonalnie goździki

Przygotowanie:

Cytrusy dokładnie wyszoruj, a następnie wyparz we wrzątku.

Pokrój w 3-5 mm plasterki.

W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier.

Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie.

 

 

 

Jeszcze gorące przełóż do pojemnika i zalej resztą syropu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.