Kandyzowane plasterki cytrusów
Kandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami (tu znajdziecie przepis), ale naprawdę warto poświęcić te pół godzinki.
Składniki:
3 pomarańcze (najlepiej bio)
3-4 limetki lub cytryny
100 g cukru
200 ml wody
*opcjonalnie goździki
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie wyszoruj, a następnie wyparz we wrzątku.
Pokrój w 3-5 mm plasterki.
W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier.
Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie.
Jeszcze gorące przełóż do pojemnika i zalej resztą syropu.
Smacznego!