Kandyzowane skórki cytrusowe
Święta są doskonałą okazją do zrobienia zapasów kandyzowanych skórek pomarańczowych. Zgarniacie z każdego stołu gdzie się znajdziecie skórki po cytrynach, pomarańczach a nawet mandarynkach, umieszczacie w misce, zalewacie wrzątkiem i moczycie aż woda wystygnie, przepłuczecie dodatkowo czystą wodą, a potem tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-).
Składniki:
skórki po cytrusach
cukier (na każdą skórkę po pomarańczy łyżka cukru)
woda
- rondelek
- bajerancki słoik
Przygotowanie:
Skórki obierz na ile dasz radę z białej części wewnętrznej.
Pokrój w drobną kostkę.
Nalej wody do rondelka i rozpuść w nim cukier
po czym wrzuć skórki. Woda powinna przykryć skórki około 1 cm.
Zamieszaj i przykryj pokrywką rondelek. Gotuj około 40 minut, co 10 minut sprawdzając czy nie trzeba dolać wody.
Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i odparuj wodę. Gotowe skórki przełóż do słoika i trzymaj w lodówce aż się nie skończą!