KUCHNIA

Kandyzowane skórki cytrusowe

DSC00798

Święta są doskonałą okazją do zrobienia zapasów kandyzowanych skórek pomarańczowych. Zgarniacie z każdego stołu gdzie się znajdziecie skórki po cytrynach, pomarańczach a nawet mandarynkach, umieszczacie w misce, zalewacie wrzątkiem i moczycie aż woda wystygnie, przepłuczecie dodatkowo czystą wodą, a potem tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-).

Składniki:

skórki po cytrusach

cukier (na każdą skórkę po pomarańczy łyżka cukru)

woda

  • rondelek
  • bajerancki słoik

DSC00788

Przygotowanie:

Skórki obierz na ile dasz radę z białej części wewnętrznej.

DSC00789

Pokrój w drobną kostkę.

DSC00790

Nalej wody do rondelka i rozpuść w nim cukier

DSC00791

po czym wrzuć skórki. Woda powinna przykryć skórki około 1 cm.

DSC00792

Zamieszaj i przykryj pokrywką rondelek. Gotuj około 40 minut, co 10 minut sprawdzając czy nie trzeba dolać wody.

DSC00793

Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i odparuj wodę.  Gotowe skórki przełóż do słoika i trzymaj w lodówce aż się nie skończą!

DSC00794

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.