Karmelizowane gruszki pod pierzynką
Co jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit.
Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie):
wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6 g białka, 39 g węglowodanów, 17 g tłuszczu
około 1 kg gruszek (5-6 sztuk)
100 g mielonych migdałów
100 g płatków owsianych
50 g brązowego nierafinowanego cukru
30 g oleju kokosowego
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
W misce umieść mielone migdały, cukier (łyżeczkę odłóż do karmelizowania gruszek), płatki owsiane, masło kokosowe (łyżeczkę zostaw do karmelizowania gruszek) i cynamon.
Rozetrzyj wszytkie składniki w palcach, możesz dodać 2-3 łyżki wody jeżeli masa będzie za sucha).
Kruszonka jest gotowa.
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na dużej patelni rozpuść pozostały cukier z 50 ml wody (2-3 łyżki), umieść w powstałym syropie gruszki i duś na małym ogniu około 5 minut, po czym delikatnie przewróć na druga stronę i duć 3-5 minut.
Foremki do zapiekanie bardzo delikatnie natłuść masłem kokosowym, umieść gruszki i posyp kruszonką. Piecz e temp. 180-190 C przez około 30 minut.
Smacznego!