KUCHNIA

Karmelowa tarta z jabłkami

Po cudownym  weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo jak wiadomo jak matki nie ma w domu to głód i echo w lodówce to kilka smutnych jabłkek i przygotowany kilka dni wcześniej sos toffi. Na pierwszy rzut oka jakość tak średnio mi to pasowało, ale Miśki po 3 dniach mojej nieobecności zjedzą wszystko, więc zaryzykowałam i w ten oto sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie 😉

Składniki na formę o średnicy 26-30 cm:

250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista

150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny

1 banan

łyżeczka cukru

szczypra soli

łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu

farsz:

400 g masy krówkowej/toffi z puszki, a wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu :

Wegański sos toffi

1 kg kwaskowatych jabłek

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej.

Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać.

Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać).

Formę z ciastem schłodź przez 15 minut w lodowce. Olej kokosowy szybko twardnieje, w przypadku nnego tłuszczu chłodzenie powinno trwać 30 minut.

Wierzch schłodzonego ciasta opnakłuwaj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do piecznia, obciąż np. fasolą i podpiecz przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika w tep. 180C.

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę 1-2 cm, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a na końcu z masa toffi.

Na popieczony spód wyłóż farsz, rozłóż go równomiernie. Piecz całość  w temp. 170-180 C na środkowje półce piekarnika przez około 40 minut.

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *