Karmelowa tarta z jabłkami
Po cudownym weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo jak wiadomo jak matki nie ma w domu to głód i echo w lodówce to kilka smutnych jabłkek i przygotowany kilka dni wcześniej sos toffi. Na pierwszy rzut oka jakość tak średnio mi to pasowało, ale Miśki po 3 dniach mojej nieobecności zjedzą wszystko, więc zaryzykowałam i w ten oto sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie 😉
Składniki na formę o średnicy 26-30 cm:
250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista
150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny
1 banan
łyżeczka cukru
szczypra soli
łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu
farsz:
400 g masy krówkowej/toffi z puszki, a wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu :
1 kg kwaskowatych jabłek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej.
Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać.
Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać).
Formę z ciastem schłodź przez 15 minut w lodowce. Olej kokosowy szybko twardnieje, w przypadku nnego tłuszczu chłodzenie powinno trwać 30 minut.
Wierzch schłodzonego ciasta opnakłuwaj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do piecznia, obciąż np. fasolą i podpiecz przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika w tep. 180C.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę 1-2 cm, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a na końcu z masa toffi.
Na popieczony spód wyłóż farsz, rozłóż go równomiernie. Piecz całość w temp. 170-180 C na środkowje półce piekarnika przez około 40 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ewelina
Dzięki wielkie za inspirację! Miałam ochotę na coś takiego- pędzę sprawdzić czy mam wszystkie składniki!
becky
Cieszę się, że pomogłam, życzę smacznego 🙂