KUCHNIA

Karmelowo-kokosowy fasolnik czyli najlepszy na świecie wegański sernik

DSC02217

 

Dzisiejszy przepis jest modyfikacją poprzedniego fasolnika, tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w  pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże wybór pozostawiam Wam.  Jest to przepis idealny na zbliżające się święta wielkanocne. Całość polałam karmelem, który jest niczym innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem)

puszka 400 ml mleka kokosowego

200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”)

40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru)

 

DSC02192

Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem.

DSC02193

Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia.

DSC02194

Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka, ale to kwestia gustu.

DSC02195

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut.

DSC02196

Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce.

DSC02197

Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas.

DSC02198

Po około 30 minutach (do godziny) będziesz mieć karmel.

DSC02202

 

DSC02199

Polej całe ciasto, jeżeli było schłodzone w lodówce karmel od razu zastygnie.

DSC02203

Smacznego!

DSC02210

DSC02208

DSC02212

DSC02214

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *