Kawa wg 5 przemian, czyli kawa joginów
Po raz pierwszy piłam tą kawę podczas warsztatów jogi i była to najlepsza kawa jaką w życiu piłam, kawę kocham, więc wiem co mówię 😉 Różnica pomiędzy tą kawą a parzoną klasycznie, z ekspresu czy rozpuszczalną jest ogromna przede wszystkim dlatego, że mogą ją pić osoby którym „zwykła kawa nie służy. Jest dobra o każdej porze roku, latem, nawet tak upalnym jak mamy teraz w Polsce stawia na nogi i orzeźwia, zimą rozgrzewa, poprawia przemianę materii usprawniając trawienie. Jest bardzo aromatyczna przede wszystkim, a w towarzystwie ulubionego batonika (w wersji fit oczywiście) poprawi humor w najgorszy dzień. Moje najnowsze odkrycie i absolutny ulubieniec to nowość od Dobra Kaloria KAKAOWIEC i MIĘTA . Najistotniejszym w procesie przyrządzania kawa wg kuchni 5 przemian jest kolejność dodawania składników. Ogólna idea chińskiej medycyny zakłada, że aby nasze pożywinenie sprzyjało zdrowiu, powinno zawierać w sobie 5 żywiołów, a te są powiązane z podstawowymi pięcioma smakami.
- OGIEŃ – gorzki- woda i kawa
- ZIEMIA – słodki cynamon i „miód”
- METAL – ostry kardamon, goździki i imbir
- WODA – słony sól
- DRZEWO – kwaśny cytryna
Składniki na 1 porcję (przyjmij, że szczypta to 1/4 łyżeczki do herbaty):
1,5 kubka (ulubionego, w którym zawsze pijesz kawę) wrzącej wody
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru suszonego lub 1 cm świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach
3-4 goździki
szczypta soli
pół łyżeczki soku z cytryny/limetki
kawa mielona czubata łyżeczka (ja zawsze mielę na kawę tuż przed parzeniem)
płynny słód: syrop z agawy, daktylowy, ryżowy lub miód jeżeli używasz
Do rondelka z gotującą się wodą (żywioł wody-smak słony) w pierwszej kolejności dodaj cynamon- żywioł ziemi- słodki smak. Gotuj 1 minutę.
Następnie dodaj kardamon,
goździki i imbir- żywioł metalu- smak ostry. Gotuj 1 minutę.
Po minucie czas na sól, czyli żywioł wody. Kolejna minuta gotowania.
Czas na sok z cytryny, czyli żywioł drzew. Gotuj minutę.
Przedostatnim etapem jest dodanie kawy i kotowanie wszystkiego razem około 4 minut.
Na samym końcu dodaj smak słodki, czyli żywioł ziemi. Po minucie kawa jest gotowa 🙂
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Matylda
Czy do tak przygotowanej kawy można dodawać mleko roślinne (np. ryżowe)?
becky
No pewnie!
Aga
Na początku wrzątek jako przemiana ognia i smak gorzki, nie słony i Woda 🙂
Taki mały błądzik :p
becky
Dzięki za info, sprawdzę 🙂
ahla donia
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam kawę według pięciu przemian 🙂
Oryginalny smak 🙂
Bardzo dziękuję za przepis 🙂 i ciekawe informacje 🙂
Pozdrawiam bardzo ciepło 🙂
becky
Dziękuje i pozdrawiam 🙂
Anonim
Dzięki za przepis, muszę dokładnie poczytać, bo też lubię dobrą K,.. Pozdrawiam