JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Kawa wg 5 przemian, czyli kawa joginów

Po raz pierwszy piłam tą kawę podczas warsztatów jogi i była to najlepsza kawa jaką w życiu piłam,  kawę kocham,  więc wiem co mówię 😉 Różnica pomiędzy tą kawą a parzoną klasycznie, z ekspresu czy rozpuszczalną jest ogromna przede wszystkim dlatego, że mogą ją pić osoby którym „zwykła kawa nie służy. Jest dobra o każdej porze roku, latem, nawet tak upalnym jak mamy teraz w Polsce stawia na nogi i orzeźwia, zimą rozgrzewa, poprawia przemianę materii usprawniając trawienie. Jest bardzo aromatyczna przede wszystkim, a w towarzystwie ulubionego batonika (w wersji fit oczywiście) poprawi humor w najgorszy dzień. Moje najnowsze odkrycie i absolutny ulubieniec to nowość od  Dobra Kaloria KAKAOWIEC i MIĘTA . Najistotniejszym w procesie przyrządzania kawa wg kuchni 5 przemian  jest kolejność dodawania składników.  Ogólna idea chińskiej medycyny zakłada, że aby nasze pożywinenie sprzyjało  zdrowiu, powinno zawierać w sobie  5 żywiołów, a te są powiązane z podstawowymi pięcioma smakami.

  • OGIEŃ – gorzki- woda i kawa
  • ZIEMIA – słodki cynamon i „miód”
  • METAL – ostry kardamon, goździki i imbir
  • WODA – słony sól
  • DRZEWO – kwaśny cytryna

Składniki na 1 porcję (przyjmij, że szczypta to 1/4 łyżeczki do herbaty):

1,5 kubka  (ulubionego, w którym zawsze pijesz kawę)  wrzącej wody

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

szczypta imbiru suszonego lub 1 cm świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach

3-4 goździki

szczypta soli

pół łyżeczki soku z cytryny/limetki

kawa  mielona  czubata  łyżeczka (ja zawsze mielę na kawę tuż przed parzeniem)

płynny słód: syrop z agawy, daktylowy, ryżowy lub miód jeżeli używasz

Do rondelka z gotującą się wodą (żywioł wody-smak słony) w pierwszej kolejności dodaj cynamon- żywioł ziemi- słodki smak. Gotuj 1 minutę.

Następnie dodaj kardamon,

goździki i imbir- żywioł metalu- smak ostry. Gotuj 1 minutę.

Po minucie czas na sól, czyli żywioł wody. Kolejna minuta gotowania.

Czas na sok z cytryny, czyli żywioł drzew. Gotuj minutę.

Przedostatnim etapem jest dodanie kawy i kotowanie wszystkiego razem około 4 minut.

Na samym końcu dodaj smak słodki, czyli żywioł ziemi. Po minucie kawa jest gotowa 🙂

Smacznego 🙂

 

 

7 komentarzy

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *