Kawowe ciasto z orzechową kruszonką
Po za sernikami wszelkiej maści uwielbiam kawę pod każdą postacią, i tak jak moja Mama jest znana z tego, że lakier do włosów mogłaby mieć dożylnie podawany to ja z takiego zamiłowania do kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe.
Składniki (tortownica 20 cm):
Ciasto:
170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią)
150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego
1 średni banan
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła kokosowego (lub 150 ml oleju roślinnego)
130 g brązowego cukru
30 g cukru waniliowego (ja robię go sama)
Kruszonka:
50 g grubo siekanych orzechów włoskich
50 g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka mąki
Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło
dodaj banana i kawę i ucieraj dalej
dolej jogurt i utrzyj ponownie
połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia
najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję)
Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem i ułóż na wierzchu ciasta
Piecz ciasto w temp. 180 C około 50 minut na środkowej półce.
Gotowe ciasto zbajerowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!
2 komentarze
asia g.
Poezja! Puszyste ciasto o niebanalnym aromacie i chrupiąca kruszonka z moimi ukochanymi włoskimi orzechami 🙂 na pewno będę nie raz powtarzać. Dziękuję za przepis 🙂
becky
Bardzo proszę 🙂