KUCHNIA

Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie

klopsy dziabnięte

Spostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty (od 15 lat) wypraną w za wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki zgniot (cwaniara, nie uprzedziła mnie przez praniem, że termometr rozwalony i nastawiając pralkę na 30 C prała w 60!).  Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym.

Składniki na 3 porcje:

klopsy:

2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu)

1 duża czerwona cebula

łyżeczka kuminu

płaska łyżeczka soli

łyżeczka czerwonej papryki

50 g zmielonych  płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

około 200 g  ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego)

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

około 200 g kukurydzy (puszka)

1 czerwona cebula

łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina

łyżeczka soli

łyżeczka kuminu

łyżka płatków drożdżowych

2 pomidory (lub pół puszki pomidorów/soku/pulpy)

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż przez 3 minuty pod koniec smażenia dodaj przyprawy i smaż razem kilka sekund. Fasolę odcedź i przepłucz, wrzuć do dużej miski, dodaj podsmażoną cebulę, sól i zblenduj na gładką masę. Do masy fasolowej dodaj 2 łyżki zmielonych płatków, wymiesza, uformuj kulki (6-8), każdą obtocz w reszcie płatków i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C.

W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem 3 minut po czym dodaj przyprawy i pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj). Na samym końcu dodaj płatki drożdżowe i mieszaj aż się rozpuszczą.   Gotowe, a klopsy właśnie się upiekły.

nina z klosem

Nina robi rekonesans, zaczęła od tego co lubi najbardziej, czyli makaronu.

ninia dziabie klopsa

Klopsa podziabała.

Nina zjadła klopsa (1)

Standardowy tekst mamuśki : zjedz warzywa!

Ogólnie jej smakowało, a naszej pozostałej dwójce tym bardziej 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *