Klopsiki z kosmosy ryżowej i marchewki

Wszelkiej maści kotlety/pulpety/pasztety powinny być naszymi narodowymi potrawami, bo naprawdę kochamy takie klopsy.  Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem  (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam przed smażeniem.  Masy do tych klopsików jest na 12-14 sztuk w zależności od tego, jak duże uformujesz, ja wykorzystałam tylko połowę, pozostałą cześć schowałam do lodówki, i w tygodniu będę mieć szybki obiad (ich smażenie zajmuje 5 minut maksymalnie). Śmiało można też zamrozić część masy, i w dniu przygotowywania na obiad, tj. rano wyjąć z zamrażalnika i tuż przed planowanym obiadem po prostu nakulać klopsów i usmażyć.

Składniki na 12 sztuk:

350 g kosmosy ryżowej lub kaszy jaglanej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

około 300 g marchewki

1-2 cebule

50 g płatków owsianych

50 g pestek słonecznika

pół łyżeczki kurkumy

łyżeczka kuminu

płaska łyżeczka soli jeżeli nie została dodana do kaszy

pół łyżeczki pieprzu

2 łyżki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej

Przygotowanie:

Na suchej patelni podpraż słonecznik i płatki owsiane. Dodaj do ugotowanej komosy.

Na tą samą patelnię, na której był prażony słonecznik wlej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę (smaż 3-5 minut), dodaj przyprawy oraz startą na drobnych oczkach tarki obraną marchew. Duś wszystko razem 5 minut.

 

Dodaj do ugotowanej komosy wraz z mąką kukurydzianą. Wymieszaj dokładnie.

Jeżeli przepis nie był z żaden sposób przez Ciebie „ulepszany” to masa ma idealną konsystencję do formowania. Nabieraj masę dużą łyżką i uformuj kotleciki. Uformowane możesz odkładać na leciusieńko oprószonej mąką desce do krojenia/blacie.

Smaż 1-2 minut z każdej strony za lekko złoty kolor.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.