KUCHNIA

Knedle z truskawkami

knedle

Będąc weganką przekonałam się, że roślinna dieta to nie tylko trawa. Owoce można zrobić w wersji wytrawnej na obiad, a z warzyw upiec słodkie ciasto. Jest tyle możliwości, ale mając dzieciaka trochę trzeba pokombinować. Wczoraj były drożdżówki z truskawkami, a wcześniej na obiad knedle. Nakulałam ich w sumie 55 sztuk, z czego  Miśka wciągnęła 5, Maniek (dziadek Niny, a mój tata- 20), Gabi 7 i ja 7, z ledwością zostało dla nas na jeden kolejny obiad, a chciałam wielce zamrozić. Maniek, zażądał teraz obiadów u mnie w każdą sobotę, już się boję tej ilości, niestety ma praktycznie nieograniczone możliwości, i na nic robienie dietetycznych dań, bo nadrobi ilością, co zresztą widać. Na to wychodzi, że hedonizm spożywczy mam po nim.

Składniki:

jak wspomniałam zrobiłam 55 sztuk, ale proporcje są mniej więcej takie same, ilość mąki jest uzależniona od gatunku ziemniaków, niektóre mają więcej, a inne mniej wody.

średnio na 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków potrzeba 0,5 kg mąki

szczypta soli

1 dojrzały banan

około 1 kg truskawek (najlepiej duże owoce)

  • moje 55 sztuk było dokładnie z 1,5 kg ziemniaków, 0,7 kg mąki pszennej, z czego 200 g to była biała, a reszta pełnoziarnista
  • przepis na knedle znajdziecie też tu i tu
  • knedle najlepiej robić ze starych ziemniaków, mają więcej skrobi

knedle z bliska

Przygotowanie:

ugotowane ziemniaki utłucz za pomocą tłuczka do ziemniaków, tak aby nie było grudek, a masa wręcz puszysta, na samym początku możesz dodać też banana. Dodaj mąkę i sól i zagnieć ciasto, tak aby się nie lepiło, ale tez nie było zbyt suche. Najlepiej dodawać stopniowo mąkę.

Podziel ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę na kolejne, tak aby uzyskać pożądaną ilość. Na bieżąco każdą porcję rozpłaszcz dłonią, tak aby utworzyć koło, umieść w środku owoc i zawiń. Dokładnie uformuj kulkę, aby ciasto oblepiło owoc.

Uformowane kulki umieść na blacie/desce do krojenia i gotuj w dużym garnku partiami. U mnie był to garnek 5l, i na raz gotowałam 10 szt.

Zagotuj wodę, i wrzucaj knedle najlepiej za pomocą łyżki. P wypłynięciu gotuj 5 minut. Ugotowanie i przestudzone podsmaż na oleju roślinnym (kokosowy rafinowany najlepiej się do tego nadaje) przez 2 minuty, po czym możesz dodać bułkę tartą z dodatkiem cukru, który się lekko skarmelizuje oblepiając przy tym knedle.

knedle bokiem

Smacznego!

nina z knedlem

Dziś od rana Nina za mną łazi, i dopytuje co dziś dobrego na obiad będzie, czyż to nie jest najlepsza reklama? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *