
Kociołek dyniowy z fasolą i soczewicą
Dziś chyba w całej Polsce jest zimno, więc zamarzyło mi się coś sycącego, rozgrzewającego, ale na tyle lekkiego by nie robić sobie „pół godzinki dla słoninki” ( czyt. drzemka) po obiedzie. Pojawiły się ostatnio bardzo zgrabne dynie piżmowe, ot takie niecały kilogram, co jest idealną wielkością do zużycia na raz. Zużywam już ostatecznie swoje puszkowe zapasy, bo mając sklep z tego typu asortymentem ciut głupio jest kupować puszki 😉
Składniki na 4 duże porcje (czyli nawet 6 normalnych):
200-250 g suchej czerwonej fasoli ugotować lub dwie puszki po 400 g
200 g czerwonej soczewicy
4 duże pomidory (osobiście nie kupuję o tej porze roku pomidorów) lub 2 puszki po 400 g siekanych pomidorów
6 fig (jakiś czas temu kupiłam wielce zadowolona niezły zapas, ale jak widać strasznie się scukrzyły)
1-2 cebule
łyżeczka kuminu
łyżeczka papryki (zawsze mieszam w słoiczku ostrą ze słodką)
łyżeczka papryki wędzonej (płaska)
płaska łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
1 średniej wielkości dynia piżmowa
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki i wrzuć na głęboką patelnię lub do garnka, gdzie wcześniej rozgrzałaś/łeś 3 łyżki oleju. Smaż cebulę około 3 minut, niech się zeszkli po czym dodaj dynię, kumin i papryki. Wymieszaj i smaż razem 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj soczewicę i pomidory oraz wody (dokładnie tyle ile ma puszka, czyli 400 ml). Gotuj wszystko razem około 10 minut.
Gdy soczewica będzie już miękka dodaj fasolę i posiekane figi oraz dopraw solą. Gotuj jeszcze chwilkę, aby fasola się ogrzała.
Podawaj z pieczywem, najlepiej taki na zakwasie.
Smacznego!


One Comment
Anonim
Proszę dodac informację o wielkosci dyn