KUCHNIA

Bardzo kokosowe ciacha z czekoladą

 

 

Jak tylko mój piekarnik został naprawiony (to była taka pierdoła, że aż wstyd się przyznać) zabrałam się za pieczenie, bo byłam na totalnym ciastkowym głodzie. Przyznaję się bez bicia, że zjadłam je praktycznie sama (w dwa dni, ale wróciłam do biegania, więc sami rozumiecie, muszę mieć siłę, aby biegać). Ciacha są miękkie w środku, jakby lekko wilgotne, kokosowo-kokosowe i nie za słodkie, ot taka idealna zdrowa przekąska 😉

Składniki  na 16-20 całkiem sporych ciach:

250 g mąki pszennej  ( połowa z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista)

100 g wiórków kokosowych

1 duży banan

100 g miękkiego masła/oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego

50 g cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady

50 g „mlecznej” kokosowej wegańskiej czekolady lub 50 g gorzkiej czekolady, w rozumieniu  wege, do kupienia np. tu

Przygotowanie:

Banana, olej i cukier zblenduj na puszystą masę.

Przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę.

Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Piecz około 20 minut w temp. 170-180 C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.