KUCHNIA

Kokosowe ciasto z winogronem

Jak pamiętacie w weekend upiekłam jabłecznik i rozszedł się w tempie ekspresowym. Miśka była tak zła, że nie dostała drugiej porcji, że dosłownie od razu zabrałam się za ukręcenie kolejnego ciasta. Jedyne owoce jakie miałam poza bananami to były resztki winogron, więc połączyłam je z wiórkami  kokosowymi i wyszło fajne wilgotne  ciasto. Tym razem dosłownie koczowała obok stolika gdzie stało na czas „sesji zdjęciowej”, dała mi na nią całe 5 minut, więc wybaczcie jakość zdjęć, ale wiecie jak to jest, gdy kobiecie brak cukru 😉

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

300 g winogrona (to było z mojego ogrodu, pieruńsko słodkie, więc bardzo ograniczyłam cukier dodany)

250 g mąki pszennej

2 banany

100 g wiórków kokosowych + 3 łyżki na wierzch

150 ml jogurtu naturalnego (wegańskiego, cały czas rozmnażam ten kupny)

50-100 g cukru

150 g roślinnej margaryny (wegańskiej) lub delikatnego oleju roślinnego

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

standardowo: zblenduj banana, cukier, jogurt i olej/margarynę na puszystą masę.

Przesiej do tej papki mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.

Dodaj winogrono i delikatnie  przemieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny (50-60) w temp. 160-170 C na środkowej półce piekarnika.

Wymieszaj 3 łyżki wiórków najlepiej z łyżką roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego/lub z  innym olejem dodaj 2 łyżki cukru, wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj tą mieszanką wierch ciasta. Wstaw je jeszcze na 10 minut do piekarnika, podkręć trochę temperaturę do 180 C , aby wiórki ładnie się przyrumieniły.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *