KUCHNIA

Kokosowe curry z bakłażanów

DSC02517

Byłam wczoraj w bibliotece i natrafiłam na książkę Roberta Makłowicza „Fuzja smaków. Podróże kulinarne”. Jest to zbiór przepisów fusion kuchni tajlandzkiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej. Jak to bywa w takich książkach, większość przepisów opiera się na składnikach niewegańskich, ale przepadłam jeżeli chodzi o przepisy kuchni australijskiej, która jest wypadkową kuchni brytyjskiej i rdzennych Aborygenów, jak również Greków, Włochów, Hiszpanów, Hindusów itd. W chwili obecnej Australia jest kulinarnym makrokosmosem, gdzie można spotkać wszystkie kuchnie świata,  gdzie w naturalny sposób narodziło się fusion, czyli łączenie na talerzu wielu kuchennych tradycji. Pierwszym przepisem jakim się zainspirowałam jest właśnie dzisiejsze danie. Całość zajmie wam dokładnie tyle czasu ile gotuje się ryż, gdyż to danie właśnie najlepiej z nim smakuje.

Składniki na 4 porcje:

2 małe cukinie

1 duży bakłażan

100-150 g świeżego szpinaku

2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności)

400 ml puszka mleka kokosowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty  kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis)

łyżeczka soli

100 ml wody

DSC02505

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce- wszystko uprzednio oczywiście obierz ze skórek.

DSC02508

Cukinie przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki.

DSC02507

Bakłażana pokrój na 4 części a potem w plasterki grubości około 1 cm (tak jak cukinię)

DSC02509

Szpinak dokładnie umyj i osusz (jak wiecie byłam w Ikei i dzięki temu jestem nareszcie szczęśliwą posiadaczką wirówki do sałaty za całe 9,90 🙂

DSC02510

W ganku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, smaż ja przez 1 minutę po czym dodaj pastę curry

DSC02511

Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż kilka sekund po czym dodaj wodę. Duś około  mininuty.

DSC02512

Dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia.

DSC02513

Wrzuć bakłażana, dodaj sól, przykryj garnek pokrywką i gotuj 3 minuty.

DSC02514

Dodaj cukinię, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj kolejne 3 minuty.

DSC02515

Zdejmij garnek z ognia, dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj całość i przykryj na chwilkę, czyli na czas nakładania ryżu na talerze.

DSC02516

Smacznego!

DSC02520

DSC02523

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *