
Kokosowe curry z bakłażanów
Byłam wczoraj w bibliotece i natrafiłam na książkę Roberta Makłowicza „Fuzja smaków. Podróże kulinarne”. Jest to zbiór przepisów fusion kuchni tajlandzkiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej. Jak to bywa w takich książkach, większość przepisów opiera się na składnikach niewegańskich, ale przepadłam jeżeli chodzi o przepisy kuchni australijskiej, która jest wypadkową kuchni brytyjskiej i rdzennych Aborygenów, jak również Greków, Włochów, Hiszpanów, Hindusów itd. W chwili obecnej Australia jest kulinarnym makrokosmosem, gdzie można spotkać wszystkie kuchnie świata, gdzie w naturalny sposób narodziło się fusion, czyli łączenie na talerzu wielu kuchennych tradycji. Pierwszym przepisem jakim się zainspirowałam jest właśnie dzisiejsze danie. Całość zajmie wam dokładnie tyle czasu ile gotuje się ryż, gdyż to danie właśnie najlepiej z nim smakuje.
Składniki na 4 porcje:
2 małe cukinie
1 duży bakłażan
100-150 g świeżego szpinaku
2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności)
400 ml puszka mleka kokosowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis)
łyżeczka soli
100 ml wody
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce- wszystko uprzednio oczywiście obierz ze skórek.
Cukinie przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki.
Bakłażana pokrój na 4 części a potem w plasterki grubości około 1 cm (tak jak cukinię)
Szpinak dokładnie umyj i osusz (jak wiecie byłam w Ikei i dzięki temu jestem nareszcie szczęśliwą posiadaczką wirówki do sałaty za całe 9,90 🙂
W ganku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, smaż ja przez 1 minutę po czym dodaj pastę curry
Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż kilka sekund po czym dodaj wodę. Duś około mininuty.
Dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia.
Wrzuć bakłażana, dodaj sól, przykryj garnek pokrywką i gotuj 3 minuty.
Dodaj cukinię, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj kolejne 3 minuty.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj całość i przykryj na chwilkę, czyli na czas nakładania ryżu na talerze.
Smacznego!

