Kokosowe curry z selerem
Obie z Miśką kochamy makaron, ale ostatnimi czasy przerzuciłyśmy się na ryż, który jest o bardziej lekkostrawny i ma działanie wychładzające, co jest mile widziane latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była.
Składniki na 4 porcje:
Około 1 kg selera
1 papryka
3-4 ząbki czosnku
2 cm świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego, ewentualnie 2 łyżki soku z cytryny
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
puszka (400 ml) mleka kokosowego
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej kozieradki
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
sól (płaska łyżeczka max)
Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez 10 minut duś seler mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Wymieszaj i smaż minutę.
Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.
Dodaj wiórki kokosowe i mleko. Wymieszaj wszystko razem i duś 5 minut. Na samym końcu dopraw ewentualnie solą.
Podaj z ryżem. Smacznego!
One Comment
Dietetyk Na Walizkach
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw w naszej kuchni, także jak najbardziej polecam 🙂