Konfitura z młodych orzechów włoskich
W związku z tym, że moje drzewko orzecha włoskiego pięknie rośnie i zaczyna już całkiem przyzwoicie owocować zaczęłam się rozglądać za przepisami w wykorzystaniem orzechów włoskich w niecodzienny sposób. Przeglądając stare książki kucharskie znalazłam przepis na konfiturę z młodych orzechów włoskich. O właściwościach łupin orzechów włoskich już kiedyć słyszałam, a moje koleżanki zdradziły mi recepturę na leczącą problemy żołądkowe orzechówkę. Jednak przepis na konfitruę z całych orzechów włoskich wyjątkowo mnie zaintrygował. Tą konfiturę robi się z całych orzechów włoskich, ale na tyle młodych, że skorupa jest jeszcze miękka, a środek mleczny. Najlepszym okresem do zbioru orzechów w tym stadium jest połowa do końca czerwca, a sprawdzić to można w prosty sposób: nakłuć orzecha wykałaczką, jeżeli można się przebić przez całość to są idealne. Samo zrobienie konfitury jest proste, jedyną upierdliwością, jest zabieg moczenia orzechów przez minimum tydzień, a należy najpierw ponakłuwać orzechy, każdy w kilki miejscach, następnie zalać je zimną wodą, i codziennie tą wodę zmieniać. Zabieg moczenia pozbawi orzechy goryczy. Tyle z rzeczy praktycznych, a co ze smakiem pewnie jesteście ciekawi. Przygotowując ta konfiturę w środku lata zapachniało u mnie Bożym Narodzeniem. Konfitura jest absolutnie pozbawiona goryczki, przyjemnie orzechowa, aromatyczna, idealna na jesienne małe co nieco z herbatą.
Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml:
1 kg młodych orzechów włoskich
1 kg cukru
250 ml wody
5 lasek cynamonu
łyżeczka goździków
10 nasion kardamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
- równie dobrze można zastąpić wszystkie przyprawy cały opakowaniem przyprawy do pierników
Przygotowanie:
W dużym garnku lub w wysokiej patelni umieść wodę, cukier i przyprawy.
Zagotuj mieszając regularnie do uzyskania jednolitego syropu, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Z powstałego syropu wybierz nasiona kardamonu i goździki.
Orzechy włoskie bardzo brudzą dłonie, dlatego bardzo proszę ubierz rękawiczki i pokrój orzechy w półplasterki/plasterki nie grubsze niż 3 mm.
Pokrojone orzechy dodaj do syropu i gotuj ma małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 30-40 minut.
Wystudź całość, następnie odłóż do miseczki 1/3 orzechów, a pozostałą część dokładnie zblenduj.
Do zblendowanej masy dodaj odłożone na bok orzechy i ponownie całość przesmaż około 30 minut/do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
One Comment
Marzka
Wow! Brzmią fantastycznie. W przyszłym roku napewno zrobię kilka sloiczkow na zimę 🙂