Korzenne ciasto z cukinią
W sobotę zawsze jest mnóstwo rzeczy do zrobienia, ale ciasto po obiedzie też by się przydało, więc dziś przepis na szybkie ciasto z cukinią, wystarczy wymieszać i upiec. Jest to ciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni.
Składniki:
250-300 g cukinii
300 g mąki orkiszowej może być też pszenna
200 ml oleju roślinnego
2 banany
100 g orzechów włoskich lub pekan
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka kardamonu
150 cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, umieść na sitku i odsącz nadmiar wody. Orzechy posiekaj dosyć drobno, wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i podpraż je w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 C.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski, dodaj orzechy, wymieszaj. Zblenduj banana z ,cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi do połączenia składników. Dodaj cukinię, wymieszaj.
Piecz w temp. około 170 C przed godzinę, ale sprawdź przed wyjęciem z piekarnika czy ciasto jest suche, jeżeli ni to podpiecz jeszcze przez 5-10 minut.
4 komentarze
Anonim
Wspaniały przepis.Pyszne ciasto. Dziękuję.
becky
Bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za zaufanie 🙂
Kinga
Witam, foremkę o jakich wymiarach użyłaś? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
becky
to forma o wymiarach 24×24 cm 🙂