KUCHNIA

Korzenne ciasto z cukinią

W sobotę zawsze jest mnóstwo rzeczy  do zrobienia, ale ciasto po obiedzie też by się przydało, więc dziś przepis na szybkie ciasto z cukinią, wystarczy wymieszać i upiec.  Jest to ciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni.

Składniki:

250-300 g cukinii

300 g mąki orkiszowej może być też pszenna

200 ml oleju roślinnego

2 banany

100 g orzechów włoskich lub pekan

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka kardamonu

150 cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

Cukinię obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, umieść na sitku i odsącz nadmiar wody.  Orzechy posiekaj dosyć drobno, wyłóż na blachę wyściełaną papierem  do pieczenia i podpraż je w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 C.

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski, dodaj orzechy, wymieszaj.  Zblenduj banana z ,cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi do połączenia składników. Dodaj cukinię, wymieszaj.

Piecz w temp. około 170 C przed godzinę, ale sprawdź przed wyjęciem z piekarnika czy ciasto jest suche, jeżeli ni to podpiecz jeszcze przez 5-10 minut.

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.