Korzenne ciasto z selerem i jabłkami
Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo!
Składniki:
200 g mąki pszennej białej
200 g maki pszennej razowej
150 g brązowego cuku
100 g namoczonych rodzynek
250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery)
2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach
200-250 ml oleju roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu)
1 dojrzały banan zblendowany na papkę
Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 180 C około godziny,
Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi.
6 komentarzy
Domowe
Bardzo ciekawy przepis. Większości seler kojarzy się z rosołem, chociaż ja ostatnio odkryłem bardzo dobre i mało kaloryczne frytki z selera 🙂 ale jeżeli chodzi o ciasto to nigdy bym nie pomyślał. Trzeba będzie spróbować! Dzięki 🙂
becky
Ja uwielbiam selerowe frytki, ale piekę w piekarniku wszystkie korzenne razem: marchewkę, pietruszkę, seler i bataty w połączeniu z oliwą, rozmarynem i tymiankiem niebo w gębie. Seler w ciastach jest dobrym patentem na przemycenie warzyw do diety, zwłaszcza dzieci;-)
werty
Brzmi ciekawie, tylko (sorry za pytanie, ale nie jestem weganką) skąd wziąć to mleko skarmelizowane?
becky
tu znajdziesz przepis na karmel http://www.greenscarf.pl/weganski-twix/ , dodałam też link w przepisie.
Anna
Czy rodzynki są konieczne?
becky
Ależ skąd, możesz pominąć luz zastąpić innymi posiekanymi suszonymi owocami.