KUCHNIA

Korzenne fit ciasteczka bez tłuszczu

Dzisiejsze ciacha są w wersji fit, bo bez dodatku tłuszczu, a cukier zastąpiłam syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Żeby Wam tu nie zbrzydzić ciastek takim wstępem dodam, że są to idealnie kruche, aromatyczne ciasteczka, z które można wycinać we wszelakie kształty, dekorować idt.  Idealny dodatek do herbaty. Jest to dobra opcja zamiast  pierników, bo jako dekoracja na choinkę sprawdzą się idealnie. Przechowywane w puszcze będą dobre nawet po 2 tygodniach.

Składniki na około 100 sztuk (przy wielkości ciastek 4 cm):

500 g mąki  pszennej z czego 200 g to może być dowolna pełnoziarnista i to niekoniecznie pszenna

180 ml syropu z agawy (całe opakowanie)

1 duży banan

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki mielonego kardamonu

pół łyżeczki gałki muszkatowłowej

łyżeczka sody

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki przesiej do dużej miski.

Syrop z agawy i banana zblenduj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto.

Do wykrawania takich ciastek polecam tego typu „wykrawaczki”, bo łatwo się nimi ciastka wycina, wytłacza wzór i bez problemu wydostaniecie ciastko, bo jest tłoczek. Swoje znalazłam w tym sklepie:

https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1468-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-universal-4007371057080.html?search_query=foremki&results=196

i mam już też wykrawaczki na święta, bo u nas choinka zawsze jest ubrana w pierniczki:

https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1469-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-x-mas-4007371057097.html?search_query=foremki&results=196

Ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 mm na delikatnie podsypanym mąka blacie. Powycinane ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Piec w temp. 180 przez około 10 minut, aż delikatnie się przyzłocą.

Smacznego!

 

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.