Krem do pieczywa z fasoli i pomidorów
Nie wiem czy się już przyznałam, ale jestem kanapkowcem. Uwielbiam zajadać się fikuśnymi kanapkami, a na śniadanie to już koniecznie. Regularnie poza wypiekaniem chleba (2-3 razy w tygodniu) to jeszcze robię różnego rodzaju kremy, pasty hummusy i inne wynalazki. Dziś podzielę się z Tobą moim ostatnio ulubionym przepisem na krem a’la hummus, bo z fasoli. Zrób z podanej ilości, ale będziesz mieć zapas na 2 tygodnie (spokojnie może stać w lodówce tyle czasu, a nawet dłużej).
Składniki na dwa słoiki o pojemności 400 ml:
400 g ugotowanej białej fasoli (najlepiej Piękny Jaś)- wag po ugotowaniu, przed gotowanie około 200 g
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
słoik około 200 ml pomidorów suszonych w zalewie
płaska łyżeczka soli
łyżka posiekanych suszonych pomidorów
łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Zblenduj wszystko razem 🙂 Użyłam 3/4 zalewy z suszonych pomidorów i uzyskałam idealną, kremową konsystencję.
Smacznego!
One Comment
Delektujemy
Nigdy nie przejdę obojętnie obok żadnego przepisu na krem/pastę/hummusa. Widzę, że tak, jak Ty, po prostu niemal wszystkie je uwielbiam:) Mogę je jeść każdego dnia, a ogóreczek kiszony na zdjęciu jest idealnym zwieńczeniem tego kremu:) Pycha!