KUCHNIA

Krem z pieczonej pietruszki

20151010_145631[1]Uwielbiam zupy kremy, naprawdę wystarczy obojętnie jaką zupę warzywną zblendować, podbajerować przyprawami i mamy super zupę, czasami kolor może bycz szary ale smak rekompensuje. Wykopywałam ostatnie warzywa w ogródku i tym sposobem mam hurtowe ilości pietruszki, a że uwielbiam ja pieczoną to zrobiłam zupę, jak rzadko to się zdarza jeśli chodzi o zupy których nie zna Miśka była zachwycona.

Składniki na 4 porcje:

około 1 kg korzenia pietruszki

1 por lub 2 cebule

pół litra mleka (użyłam ryżowe)

łyżeczka soli

łyżeczka kozieradki w proszku

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Pietruszkę umyć, obrać, pokroić w równiej wielkości kawałki, wrzucić do dużej miski, polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem i dokładnie wymieszać.  Tak przygotowaną pietruszkę umieścić równomiernie na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

20151010_140654[1]Zapiekać pietruszkę w temp. 190-200 C około 20 minut (sprawdzić czy jest miękka).

20151010_143807[1]W między czasie oczyszczony por pokroić drobno i podsmażyć 3 minuty na łyżce oleju wraz z przyprawami (sól dodać na samym końcu gotowania zupy)

20151010_144251[1]dodać upieczoną pietruszkę i zalać 1 litrem wody (używam wrzątku co znacznie przyśpiesza gotowanie), gotować około 10 minut.

20151010_144503[1]Dolać mleko i sól.

20151010_144552[1]Zagotować ponownie i zupa jest gotowa. Blendowanie nie jest konieczne bo zupa sama w sobie jest naprawdę smaczna, ja zrobiłam krem żeby Miśka nie wiedziała, że to pietruszka (powiedziałam Jej z czego jest dopiero jak stwierdziła że jest smaczna- ale mamo, ja nie lubię pietruszki było oczywiście 😉

20151010_144625[1]

Smacznego!

20151010_145635[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.