
Kremowa zupa fasolowa z migdałami
Sycąca zupa z pospolitego strączka. Wystarczy podrasować migdałami, rozmarynem i kilkoma kroplami oliwy i dosłownie chwilę mamy wykwintną zupę 🙂
Składniki na 6 porcji:
600-700 g ugotowanej białej fasoli (3 puszki)
250 ml mleka migdałowego
2 cebule
czubata łyżeczka mielonej kozieradki
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka soli
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez 5 minut w garnku w którym będziesz gotować zupę (4-5 litrów) , dodaj kozieradkę i rozmaryn, smaż kilka sekund i dodaj fasolę, oraz mleko i około pół litra wody. Gotuj przez 5 minut (do zagotowania), dopraw solą, i zblenduj na gładki krem * może będzie konieczne dodanie ciut więcej wody.
Podawaj przybraną podprażonymi migdałami i kilkoma kroplami oliwy lub dobrego oleju.

