Kremowa zupa fasolowa z migdałami

Sycąca zupa z pospolitego strączka. Wystarczy podrasować migdałami, rozmarynem i kilkoma kroplami oliwy i dosłownie chwilę mamy wykwintną zupę 🙂

Składniki na 6 porcji:

600-700 g ugotowanej białej fasoli (3 puszki)

250 ml mleka migdałowego

2 cebule

czubata łyżeczka mielonej kozieradki

łyżeczka rozmarynu

łyżeczka soli

50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż  przez 5 minut w garnku w którym będziesz gotować zupę (4-5 litrów) , dodaj kozieradkę i rozmaryn, smaż kilka sekund i dodaj fasolę, oraz mleko i około pół litra wody. Gotuj przez 5 minut (do zagotowania), dopraw solą, i zblenduj na gładki krem * może będzie konieczne dodanie ciut więcej wody.

Podawaj przybraną podprażonymi migdałami i kilkoma kroplami oliwy lub dobrego  oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.