KUCHNIA

Kremowa zupa kukurydziana z pomidorami i kaszą

zupa z kukurydzy z góry(1)

Zupełnie nie rozumiem awersji do zup, w książce którą aktualnie czytam znalazłam niezwykle celne moim zdaniem stwierdzenie, że zupa jest jak wyściełanie żołądka aksamitem i absolutnie się z tym zgadzam. Poza tym, to moja specjalność (wypieki oczywiście są na pierwszym miejscu), ale jeżeli chodzi o zrobienie sycącej zupy w niespełna 30 minut, to śmiało mogę brać udział w zawodach. Naprawdę, za każdym razem jak wpadam do domu i w pół godziny zdążę przygotować składniki (czytaj do zdjęcia na bloga), ugotować i podać Gabi zupę, to absolutnie zawsze słyszę charakterystyczne „Jużżżż? Moja Gabi (rocznik’29) przyzwyczajona jest, a raczej była, że obiad zaczynało się gotować się tuż po skończeniu śniadania.  Obecnie,  nie dość, że przeszła na wegańskie obiady i ciasta, to jeszcze musi przeboleć, że zajmuje mi to niewiele czasu, co początkowo było traktowane mówiąc wprost, że gotuję na „odpierdol się”, co prawda nigdy mi tego wprost nie powiedziała, ale wyraz je twarzy mówił wszystko. Gabi sama zauważyła u siebie e znaczną poprawę stanu zdrowia po zmianie diety, gdzie jeszcze 5 lat temu problemem było dla niej poruszanie się, a przechodząc na moją kuchnię w tej chwili śmiga o jednej kuli oficjalnie, a gdy myśli że nie widzę to bez (cwaniara, lubi jak się koło niej chodzi). Wracając do zupy składa się aż z 4 składników nie licząc przypraw i jest pyszna, ale to przecież wiadomo kto robił ;-).

ps. Małej Miśce też smakowała.

Składniki na 4-6 porcji:

2 kolby kukurydzy (lub standardowej wielkości puszka)

około 400 g żółtych pomidorów

1 cebula

200-300 g ugotowanej kaszy (u mnie była to orkiszowa, pozostałość po wczorajszym obiedzie)

łyżeczka soli

łyżeczka brązowego cukru trzcinowego

łyżeczka kurkumy i pieprzu ziołowego

zupa z kukurydzy składniki(1)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, nie musisz się wysilać, bo i tak wszystko będzie blendowane.  Zeszklij ją na łyżce oleju roślinnego (2-3 minuty).

W między czasie obierz z ziarenek kukurydzę, a pomidorki poprzekrawaj na pół.

obieranie kukurydzy(1)

Do cebuli dodaj kurkumę i pieprz ziołowy, wymieszaj i dodaj kukurydzę. Duś razem 2-3 minuty cały czas mieszając po czym dodaj pomidory. Całość smaż 5 minut, po czym dodaj około 1 l wody (jeśli już to możesz więcej, ale nie mniej), dodaj sól, przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia (5 minut max).

Zdejmij garnek z kuchenki i teraz jeżeli nie lubisz kremowych zup to po prostu dodaj ugotowaną kaszę i masz obiad gotowy, albo zblenduj całość, przełóż zupę do misek, dodaj kaszę i się delektuj.

zupa z kukurydzy zbliżenie(1)

Smacznego!

Nina je zupę

One Comment

  • rozella

    Podoba mi się bardzo ten przepis. Wypróbuję z pewnością, szczególnie, że zalegają mi kolby kukurydzy w lodówce, których moja papuga już nie chce jeść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *