
Kremowa zupa z kalafiora
Obecnie podstawę naszej diety stanowią sycące zupy. Znacie mnie już długo (ponad 5 lat) i wiecie, że definicją mojej kuchni jest prostota i oparcie na lokalnych, ogólnie dostępnych produktach. Bazą tej zupy jest kalafior. Zaplątał sie tez w moje lodówce kawałek brokuła i pół selera, w szklarni zanazłam jeszcz mini pory. Aby zupa była bardziej sycąca podałąm ją z makaronem. Do dzieła:
Składniki na 4-6 porcji:
1 średni kalafior/brokół/pół na pół
2 marchewki
1 por lub cebula
kawałek selera lub korzeń pietruszki
polecane przyprawy:
sól, pieprz, czosnek suszony, kozieradka, kurkuma
dwolny makron do podania
Przygotowanie:
W garnku 5 litrowym rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 2-3 minut posiekaną cebulę/por. Dodaj podzielony na małe różyczki kalafior, pokrojone w drobną kostkę pozostałe warzywa. Dodaj przyprawy. Podsmażaj wszystko razem okolo 5 minut, następnie dodaj wody około 2 litrów. Przykryj garnek pokrywą i gotuj do czasu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Sugeruję przez blendowaniem odłożyć trochę warzyw i dodać je tuż przed serwowaniem. Gdy warzywa będą miękkie zblenduj całość, możesz dodać trochę mleka kokosowego (2-3 łyżki) lub w wersji wegetariańskiej śmietany. Podawaj z makaronem. Aha, koperek pasuje idealnie do tej zupy, ja na szczęście mam cały zamrażalnik koperku 😉
Smacznego!

