Kremowa zupa z ziemnaków
Moje Miśki twierdzą, że wszystko gotuję i piekę idealne, ale zupy w szczególności- ja tam im wierzę, dlatego tym razem niby banalna, ale naprawdę cudownie aksamitna i sycąca zupa z ziemniaków. Jak we wszystkim króluje u mnie prostota i wykorzystuję to co akurat mam w kuchni. Zazwyczaj w weekend są u mnie pieczone warzywa i zawsze specjalnie piekę ich więcej, bo następnego dnia robię z nich zupę. Nie przejmuj się jeżeli akurat nie masz pieczonych ziemniaków, użyj surowych, też będzie pyszna.
Składniki na 4 solidne porcje:
około 1 g kg ziemniaków, z czego u mnie reszta z niedzielnego obiadu pieczonych- około 300 g
2-3 marchewki
1-2 pietruszki lub kawałek selera
3-5 ząbków czosnku lub czubata łyżeczka suszonego
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
opcjonalnie około 200 ml śmietany lub mleka kokosowego
ps. Moje pieczone ziemniaki były doprawiane rozmarynem i tymiankiem, więc jeżeli lubisz te przyprawy do możesz dodać po łyżce z każdej do zupy.
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę (nie musisz się jakoś specjalnie starać bo i tak będzie wszystko blendowane). W dużym- 5 litrowym garnku rozgrzej olej (3-4 łyżki) wrzuć warzywa, dodaj czosnek. Smaż wszystko około 5 minut mieszając. Po tym dacie dodaj około 2 litrów wody, przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Możesz odłożyć po łyżce na 1 porcję ugotowanych warzyw do dekoracji. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj śmietany i zblenduj.
Najlepiej smakuje z koperkiem 🙂
Smacznego!
One Comment
Radek
Moja mama robiła podobną. Spróbuję sam zrobić