Krucha czekoladowa tarta z gruszkami
Gdy tylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut innego przygotowania, bo olej kokosowy zachowuje się inaczej nic masło. Gruszki można zastąpić innymi owocami, świetnie tu się sprawdzą maliny czy też borówki. Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, ale bardzo efektowne, poza tym rozeszło się w mgnieniu oka, i nasłuchałam się, że jak w końcu zrobię coś dobrego to jak zwykle „malizna” 😉
Składniki na spód:
250 g mąki pszennej
80 g zimnego oleju kokosowego
1 banan
szczypta soli
Składniki na masę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 g gęstego mleka kokosowego z puszki
4-5 gruszek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie spodu/kruchego ciasta:
Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana.
Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto zacznie „samo” zlepiać się w kulę. Zagnieć je szybko i uformuj kulę.
Rozwałkuj ciasto możliwie najcieniej i za pomocą wałka (nawiń ciasto na niego) przełóż do formy.
Tak przygotowany spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180-190 C i od razu po wyjęciu z lodówki wstaw schłodzone ciasto. Piecz 20 minut na środkowej półce piekarnika.
Przygotowanie gruszek:
Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat to możesz dodać kilka goździków. Gotuj ma małym ogniu 5 minut po czy delikatnie obróć na drugą stronę i gotuje drugie 5 minut.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z mlekiem kokosowym.
Na podpieczony i lekko wystudzony spód przelej masę czekoladową, a na wierzchu ułóż owoce. Piecz 30 minut w temp. 160-170 C.
Smacznego!