Kruche bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami
Dziś warjacia na temat ciasta z zeszłego tygodnia, mojej rodzinie tak zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać patent ciasta w formie kruszonki. Zrobiłam wersję na bogato i bezglutenowo, bo użyłam mąki owsianej, zamiast dżemu przełożyłam kruszonkę masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam sosem tofii i solonymi orzechami, wiem, wiem rozpusta 😉
Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
420 g mąki owsianej
120 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło)
szczypta soli
100 g cukru pudru
200 g gęstej śmietany (u mnie wegańska), może też być gęste mleko kokosowe
około 200 g masła orzechowego
karmel/sos toffi:
litr mleka u mnie sojowe waniliowe
szklanka cukru (miałam tylko melasowy, dlatego mój karmel wygląda jak czekolada)
około 100 g solonych orzechów
Przepis na kramel/sos toffi znajdziecie tu: Wegański sos toffi
Przygotowanie:
Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na dno, lekko dociśnij aby nie było dziur. Następnie łyżeczką nałóż masło orzechowe, rzucaj gdzie popadnie, byle w miarę równomiernie, na wierzchu rozłóż resztę kruszonki. Wstaw całość do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C i piecz ciasto (takie zimnie, prosto z lodówki) przez 60 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu wylej na wierzch sos toffi, obsyp orzeszkami. Do dekoracji posypałam jeszcze odrobiną różowej soli.
Smacznego 🙂