KUCHNIA

Kruche bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami

Dziś warjacia na temat ciasta z zeszłego tygodnia, mojej rodzinie tak zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać patent ciasta w formie kruszonki. Zrobiłam wersję na bogato i bezglutenowo, bo użyłam mąki owsianej, zamiast dżemu przełożyłam kruszonkę masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam sosem tofii i solonymi orzechami, wiem, wiem rozpusta 😉

Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:

420 g mąki owsianej

120 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło)

szczypta soli

100 g cukru pudru

200 g gęstej śmietany (u mnie wegańska), może też być gęste mleko kokosowe

około 200 g masła orzechowego

karmel/sos toffi:

litr mleka u mnie sojowe waniliowe

szklanka cukru (miałam tylko melasowy, dlatego mój karmel wygląda jak czekolada)

około 100 g solonych orzechów

Przepis na kramel/sos toffi znajdziecie tu: Wegański sos toffi

Przygotowanie:

Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka.

Formę  wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na dno, lekko dociśnij aby nie było dziur. Następnie łyżeczką nałóż masło orzechowe, rzucaj gdzie popadnie, byle w miarę równomiernie, na wierzchu rozłóż resztę kruszonki. Wstaw całość do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C i piecz ciasto (takie zimnie, prosto z lodówki) przez 60 minut na środkowej półce piekarnika.

Po upieczeniu wylej na wierzch sos toffi, obsyp orzeszkami. Do dekoracji posypałam jeszcze odrobiną różowej soli.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.