Kruche ciasteczka z dżemem
Nie ma się co rozpisywać, jest niedziela i ciasteczka do szkoły muszą być. Dzisiejsze są kruche, maślane i pyszne, jak tylko wyłączyłam kamerę (nagrałam film instruktażowy), to ledwo dotrwały do zdjęć, ja sama wciągnęłam 3 🙂
Składniki na 25 sztuk:
300 g mąki pszennej, z czego 100 może to być mąka pełnoziarnista
2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub 80 g mąki zeimniaczanej
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka roślinnego (sojowe jest najlepsze do wypieków)
100 g nerkowców
60 g oleju roślinnego (około 80 ml)
- opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przez minimum 10 minut mocz orzechy w mleku.
W międzyczasie przesiej do dużej miski : mąkę, proszek do pieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną.
Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem.
Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto.
Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu.
Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut.
Po całkowitym wystygnięciu twardnieją na tyle, że spokojnie przetrwają w śniadaniówce.
2 komentarze
Sarna
wyglądają uroczo 🙂
becky
Dziękuję 🙂