KUCHNIA

Kruche ciasto z dżemem

W spiżarni mam z 50 słoików dżemów różnej maści, począwszy od pomidorowego, a kończąc na dżemie z młodych orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto.

Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam do lodówki na noc, a rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany tak długi czas chłodzenia, poprostu było już późno i nie chciało mi się czekać.

Ciasto ma chrupiąca kruszonkę na wierchu, ale w środku jest miękkie. Na moje oko będzie dobre nawet tydzień bez specjalnego przechowywania.

Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:

420 g mąki pszennej, z czego połowa to może byc parktycznie każda inna mąka,

120 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło)

szczypta soli

100 g cukru pudru

200 g gęstej śmietany (u mnie wegańska), może też być gęste mleko kokosowe

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

około 200 g dowolnego dżemu, miałam pod ręką malinowy

Przygotowanie:

Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na dno, lekko dociśnij aby nie było dziur. Następnie łyżeczką nałóż dżem, rzucaj gdzie popadnie, byle w miarę równomiernie, na wierzchu rozłóż resztę kruszonki. Wstaw całość do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C i piecz ciasto (takie zimnie, prosto z lodówki) przez 50 minut na środkowej półce piekarnika.

Po upieczeniu możesz opruszyć placek cukrem pudrem, akurat zużyłam całość do ciasta, więc rzuciłam na wierz mrożone maliny i płatki czekoladowe.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.