Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem
Ciasto kruche jest idealne do wyeksponowania sezonowych owoców. W przypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się składników.
Składniki wystarczą na formę o średnicy 26 cm:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego oleju kokosowego (w formie stałej) lub margaryny roślinnej
75 g cukru (najlepiej pudru)
szczypta soli
3-4 gruszki/brzoskwinie/jabłka
gałązka świeżego rozmarynu
- kilka łyżek zimnej wody- jeżeli będzie taka konieczność
Przygotowanie:
Na blat przesiej mąkę i sól, dodaj zimny olej kokosowy i cukier.
Dużym nożem siekaj wszystkie składniki zagarniając je do środka. Możliwe jak najrzadziej dotykaj ciasto.
Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się sklejać i jest jednolite, co zajmie około 10 minut siekania zagnieć ciasto w kulę.
Standardowo kruche ciasto owija się teraz folią spożywczą i chłodzi w lodówce, ale takie zimne ciasto bardzo ciężko się wałkuje, a mój patent to rozwałkowanie takiego ciasta i wylepienie nim lekko posmarowanej olejem formy przed jego chłodzeniem. Wstaw tak przygotowany spód ciasta razem z blachą do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż równomiernie owoce pokrojone w cieniutkie plasterki, posyp delikatnie łyżką cukru, najlepiej brązowego oraz rozmarynem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z książki VEGANO Italiano Rosabli Gioffre