KUCHNIA

Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem

Ciasto kruche jest idealne do wyeksponowania sezonowych owoców. W przypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta,  które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut.  Sukcesem  udanego ciasta kruchego  jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się składników.

Składniki wystarczą na formę o średnicy 26 cm:

300 g mąki pszennej

150 g zimnego oleju kokosowego (w formie stałej) lub margaryny roślinnej

75 g cukru (najlepiej pudru)

szczypta soli

3-4 gruszki/brzoskwinie/jabłka

gałązka świeżego rozmarynu

  • kilka łyżek zimnej wody- jeżeli będzie taka konieczność

 

 

Przygotowanie:

Na blat przesiej mąkę i sól, dodaj zimny olej kokosowy i cukier.

Dużym nożem siekaj wszystkie składniki zagarniając je do środka. Możliwe jak najrzadziej dotykaj ciasto.

Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się sklejać i jest jednolite, co zajmie około 10 minut siekania zagnieć ciasto w kulę.

Standardowo kruche ciasto owija się teraz folią spożywczą i chłodzi w lodówce, ale takie zimne ciasto bardzo ciężko się wałkuje, a mój patent to rozwałkowanie takiego ciasta i wylepienie nim lekko posmarowanej  olejem formy  przed jego chłodzeniem. Wstaw tak przygotowany spód ciasta razem z blachą do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż równomiernie owoce pokrojone w cieniutkie plasterki, posyp delikatnie łyżką cukru, najlepiej brązowego oraz  rozmarynem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut.

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z książki VEGANO Italiano Rosabli Gioffre

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.