KUCHNIA

Kruche ciasto z kremowymi brzoskiwniami

Oj źle się mój weekend zaczął, ale w planach miałam ciasto na sobotę, więc naprawdę od niechcenia się za nie zabrałam. To miało być takie „kryzysowe” ciasto, czyli z tego z znalazłam w spiżarni, a efekt przeszedł moje, czy też raczej Miśka oczekiwania, bo dawno się już tak moim ciastem nie zachwycał. Bardzo się Marcin wkurza, bo prawie nigdy nie piekę takich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie można zastąpić je każdymi owocami, nawet mrożonymi (nie rozmrażać ich, tylko takie kamienie rzucić w krem) czy też z puszki.

ps. Eksperymentalnie użyłam wody po gotowaniu fasoli zamiast po ciecierzycy- zachowuje się identycznie!

Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownicę max 26 cm:

kruche ciasto:

400 g mąki (użyłam 250 g pszennej i 150 g żytniej)

250 g zimnego masła/margaryny roślinnej-wegańskiej (ideałem byłoby kokosowe)

1 średni banan

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

krem:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

150-200 ml wody po gotowaniu fasoli/ciecierzycy (śmiało używać tej z puszki)

150 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

100 oleju roślinnego

około 500 g owoców

DSC02548

Przygotowanie:

DSC02550

Na dużą deskę przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zrób dołek na środku, w którym umieść zimne masło i kawałki banana.

DSC02551

Teraz wybacz, ale będziesz około 10 minut zagarniać i siekać całość.

DSC02552

Musisz uformować z tego kopca taką oto zgrabną kulę, którą owić w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na około 30 minut. Musi być na tyle twarde, aby dało się zetrzeć na tarce. Aha, może od razy podzielić je na 2/3 i 1/3,  i tak zamrozić.

DSC02553

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i zetrzyj na tarce lub rozkrusz 2/3 ciasta, po czym podpiecz je w temperaturze około 180 C przez 20 minut.

DSC02554

W międzyczasie zabierz się za ubijanie na sztywno wody po fasoli lub ciecierzycy, trochę to czasu zajmuje, dlatego ja używam do tego miksera z miską obrotową i sprzątam bajzel w kuchni, jaki udało mi się zrobić dotychczas.

DSC02555

Gdy już piana będzie sztywna (po około 10 minutach) dodawaj stopniowo cukry cały czas miksując na maksymalnych obrotach. Po cukrach dodawaj budynie, muszą się całe rozpuścić.

DSC02556

Na samym końcu cieniutką strużką dodaj ojej.

DSC02557

Na podpieczony i przestudzony spód (taaa, oczywiście że czekałam, aż będzie zimny) wylej krem, a na niego wyłóż pokrojone owoce (ja połówki brzoskwiń kroiłam na 4 części), a na owoce zetrzyj pozostałą cześć ciasta.

DSC02558

Piecz około 50 minut w temp. 170-180 C.

DSC02559

Misiek stał nade mną i musiałam mu dać jeszcze gorące ciasto, dlatego na zdjęciu delikatnie się rozjechało z jednej strony 🙂

DSC02561

Smacznego!

DSC02564

ps. Dla dekoracji i aromatu posypałam ciasto cukrem trzcinowym dark muscovado.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.