KUCHNIA

Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2

20150809_135559[1]Mam dla Was opracowany przepis na wytrawną wersję „wegańskiego Twixa” ale jest tak gorąco, że dziś zaproponuję bardzo lekkie ciasto z delikatną pianką, lekkie zarówno w konsystencji i kaloriach bo maksymalnie je odtłuściłam i odcukrzyłam. Jest różowe, bo Misiek ostatnio marudził, że do wszystkiego dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż
ps.  Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie.

20150809_135722[1]

Składniki:

na kruche ciasto:

200 g maki pszennej

100 g mąki pełnoziarnistej

3 łyżki oleju roślinnego

1 dojrzały banan

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Banana bardzo dokładnie zblendować i wyrobić razem z pozostałymi składnikami na zbite ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny (musi być na tyle twarde aby dało się je ścierać na tarce. Ja wrzuciłam ciasto do zamrażalnika i poszłam na plażę ;-).

Składniki na piankę:

250 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki)

100-150 g cukru

3 łyżki oleju roślinnego

2 opakowania budyniu malinowego bez dodatku cukru (w sumie 80 g proszku)

około 500 g jagodowych owoców (maliny, borówki, jeżyny)

20150809_113102[1]Przygotowanie:

2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut.

20150809_114401[1]Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej.

20150809_115600[1]Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej temperaturze 30-40 minut. Ciasto rośnie co najmniej o 50% i potem delikatnie opada po wyjęciu z piekarnika. Upieczonej najlepiej trzymać w lodówce.

20150809_135654[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *