Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2
Mam dla Was opracowany przepis na wytrawną wersję „wegańskiego Twixa” ale jest tak gorąco, że dziś zaproponuję bardzo lekkie ciasto z delikatną pianką, lekkie zarówno w konsystencji i kaloriach bo maksymalnie je odtłuściłam i odcukrzyłam. Jest różowe, bo Misiek ostatnio marudził, że do wszystkiego dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż
ps. Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie.
Składniki:
na kruche ciasto:
200 g maki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oleju roślinnego
1 dojrzały banan
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Banana bardzo dokładnie zblendować i wyrobić razem z pozostałymi składnikami na zbite ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny (musi być na tyle twarde aby dało się je ścierać na tarce. Ja wrzuciłam ciasto do zamrażalnika i poszłam na plażę ;-).
Składniki na piankę:
250 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki)
100-150 g cukru
3 łyżki oleju roślinnego
2 opakowania budyniu malinowego bez dodatku cukru (w sumie 80 g proszku)
około 500 g jagodowych owoców (maliny, borówki, jeżyny)
2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut.
Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej.
Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej temperaturze 30-40 minut. Ciasto rośnie co najmniej o 50% i potem delikatnie opada po wyjęciu z piekarnika. Upieczonej najlepiej trzymać w lodówce.
Smacznego!