KUCHNIA

Kruche czekoladowe babeczki lub tarta z kokosowym kremem i malinami

 

Nie ma lepszej oprawy dla malin jak czekoladowe kruche ciasto, dodatkowo zanurzone w kokosowym kremie to poezja smaku. Podstawą jest tu idealnie kruche ciasto, które wymaga ciut pracy, ale jest to tego warte. Krem to może być dowolny budyń, nawet z paczki, ja musiałam trochę pokombinować bo nie kupuję takich gotowców.  Forma malutkich babeczek idealnie się sprawdzi na imprezach, bo jest dokładnie na jednego gryza, ale spokojnie można przygotować z tego przepisu tartę, składników wystarczy na blachę o średnicy 26 cm, lub wyjdą dwie tary w blaszce w wymiarach 35x10x2 cm.

Składniki na około 60 sztuk babeczek o średnicy 5 cm:

kruche ciasto:

300 g maki pszennej

140 g zimnego oleju kokosowego (margaryny roślinnej)

75 g cukru pudru

szczypta soli

30 g kakao (2 czubate łyżki)

krem:

puszka 400 ml mleka kokosowego

łyżka (20 g) mąki ziemniaczanej

łyżka (20 g) mąki kokosowej *lub ziemniaczanej

50 g cukru

30 g oleju kokosowego

Maliny (minimum 300 g)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie.

Siekaj nożem składniki aż do uzyskania jedolitego ciasta. Dotykaj jak najmniej ciasta dłońmi aby do nie ogrzewać.

Foremki lekko wysmaruj olejem i wylep je ciastem. Następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Te biała plami to grudki cukru pudru. Warto go przesiać zanim dodasz do ciasta 😉

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C i przez 10-12 minut piecz babeczki. Po upieczeniu przełóż na kratkę do góry dnem, dzięki temu łatwiej będzie je wyjąć z foremek.

W tym czasie zrób krem: zagotuj w garnuszku mleko z mąką i cukrem. Mieszaj aż do uzyskania gęstym masy, po zagotowaniu dodaj olej kokosowy i połącz wszystko razem.

Wystudzone babeczki napełniaj kremem, a na wierzchu ułóż maliny.

Smacznego 🙂

a tu w formie tarty, blacha o wymiarach 35x 10 cm. Spód podpiekać około 20-25 minut.

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.