KUCHNIA

Kruche świąteczne ciasteczka z makiem

W moim domu święta kulinarnie trwają cały grudzień. Dziś mam dla Was idealnie kurche ciasteczka z makiem, które doskonale sprawdzą się na świątecznych stołach. Przechowywane w lodówce będa dobre nawet 2 tygodnie, więc spokojnie można je przygotować wcześniej.

Składniki na około 30 sztuk:

250 g mąki pszennej tortowej

150 g oleju kokosowego/ w wersji wegetariańskiej mo zna użyć masła

100 g cukru pudru

50 g suchego maku

szczzypta soli

starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa

lukier:

100 g cukru pudru

sok z połowy pomarańczy/cytryny

Przygotowanie:

Na idealnie gładką i puszystą masę utrzyj cukier puder z olejem/masłem.

W misce wymieszaj suche składniki i połącz z masą olejowo-cukrową.

Powstanie elastyczne i miękkie ciasto.

Mój patent na rozwałkowywanie tego typu ciasta (kruchego) to podsypanie blatu cukrem pudrem, a nie standardowo mąką. Rozwałkuj ciasto na grubośc nie iwększą niż 5 mm. Wykrwaj ciastka np. szklanką i delikatnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodź je w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasteczka upiecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika będa troche miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i możesz je wtedy dekorowac wedle uznania.

Smacznego 🙂

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.