Kruche świąteczne ciasteczka z makiem
W moim domu święta kulinarnie trwają cały grudzień. Dziś mam dla Was idealnie kurche ciasteczka z makiem, które doskonale sprawdzą się na świątecznych stołach. Przechowywane w lodówce będa dobre nawet 2 tygodnie, więc spokojnie można je przygotować wcześniej.
Składniki na około 30 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g oleju kokosowego/ w wersji wegetariańskiej mo zna użyć masła
100 g cukru pudru
50 g suchego maku
szczzypta soli
starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa
lukier:
100 g cukru pudru
sok z połowy pomarańczy/cytryny
Przygotowanie:
Na idealnie gładką i puszystą masę utrzyj cukier puder z olejem/masłem.
W misce wymieszaj suche składniki i połącz z masą olejowo-cukrową.
Powstanie elastyczne i miękkie ciasto.
Mój patent na rozwałkowywanie tego typu ciasta (kruchego) to podsypanie blatu cukrem pudrem, a nie standardowo mąką. Rozwałkuj ciasto na grubośc nie iwększą niż 5 mm. Wykrwaj ciastka np. szklanką i delikatnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodź je w lodówce przez około 30 minut.
Schłodzone ciasteczka upiecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika będa troche miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i możesz je wtedy dekorowac wedle uznania.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Anonim
SUPER
becky
Dzięki 🙂
Sandra
Piękne ciasteczka, zamierzam wypróbować ten przepis na święta 🙂 Czy zdradzi Pani czym są zrobione te kolorowe kreseczki?
becky
To były kupione pasty cukrowe 🙂