KUCHNIA

Kruche, sypane ciasto z sezonowymi owocami

W soboty już tradycyjnie piekę dużą blachę ciasta, w sumie to mogłabym tą serię ciast nazwać „duża blacha dla Mańka”, bo to właśnie dla taty piekę takie ciasta, bo jak to on określa „normalne ma być, a nie jakieś wynalazki”. Wykorzystałam resztę agrestu, i upiekłam kruche ciasto, tyle tylko, że nie męczyłam się z jego wałkowaniem, a jest to tzw. sypane ciasto, czyli  sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód formy,   na to warstwa owoców, a na górę reszta ciasta. Podczas pieczenia wszystko się ładnie scala, ale nie jest twarde, tylko bajecznie kruche.

Składniki na blachę 24×24, ewentualnie tortownica 26 cm, a jeżeli macie blachę standardową 36×25 cm to użyć składników 1,5 raza.

400  g mąki, u mnie było po pół na pół pszenna z żytnią

50 g mąki kukurydzianej

1 banan

100 g cukru, najlepiej pudru

200 g zimnego oleju kokosowego

szczypta soli

około 600 g owoców, u mnie to był agrest, ale mogą to być porzeczki, rabarbar  pokrojony w 0,5 cm kostkę ,a nawet maliny

50 g mąki kukurydzianej 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

Na dużą deskę/blat wysypać mąkę, cukier  i sól, dodać banana i twardy olej kokosowy. Wszystkie składniki siekać dużym nożem, aż do uzyskania ciasta w formie bułki tartej. Siekasz, zagarniasz do środka, siekasz, zagarniasz, tak około 10 minut.

Powstałą kruszonkę przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinię lub do zamrażalnika na 15-20 minut.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, połowę schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie na dno formy. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką, przełóż na ciasto, a drugą połową ciasta przykryj owoce.

Piecz przez około godziny w temp. 180 C na środowej półce piekarnika.

Ciasto po upieczeniu wystudź, wtedy bez problemu wyciągniesz je z formy.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.