KUCHNIA

Krupnik z batatów

 

20161012_152918 (1)(1)

Wydaje mi się, że już wielokrotnie o tym wspominałam, w każdym bądź razie mam uraz z dzieciństwa do wielu potraw, a zwłaszcza do niektórych zup. Nie wiem z czego to wynika, pewnie z tego, że moja mama niestety ale nie lubi gotować, i nie żeby to co gotowała było jakieś ohydne, ale jak ktoś tego nie lubi, to się to czuje w daniach. Nie, żebym jakoś miała pretensje do mamy, nie zrozumcie mnie źle, ale gotowania nauczyłam się sama, bo mama ograniczała swój pobyt w kuchni do minimum, więc często gęsto mieliśmy dania, jak to tata delikatnie ujmował „bardzo przyrumienione”, więc o żadnym wspólnym gotowaniu nie było mowy. O pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie nie pamiętam dlaczego, bo krupnik to w sumie warzywna zupa tyle, że z kaszą (następny w kolejności do odczarowania będzie kapuśniak, brrr).  Moja Miśka pokochała tyle tą zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo 🙂

Składniki na 6-8 porcji:

2 duże bataty

3-4 marchewki

2 pory

1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera)

3-4 gałązki selera naciowego

4-6 nasion ziela angielskiego

pieprz i sól do smaku

szczypta papryki wędzonej*opcjonalnie

2-4 liście laurowe

tego nie ma na zdjęciu, bo to był mój „pierwszy raz” z krupnikiem, ale zabieliłam go „śmietaną” z nerkowców, czyli 50 g nerkowców zalałam 200 ml wrzątku i zblendowałam

200 g suchej dowolnej   kaszy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie była to kasza bulgur)

20161012_144739(1)

Przygotowanie:

Pory (możesz zastąpić cebulą, ale ja chciałam uzyskać łagodniejszy smak) pokrój w półplasterki i podsmaż przez 2-3 minuty.  Bataty, marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do porów, duś całość przez 3-5 minut, dodaj drobno posiekany seler, przyprawy po czym i  zalej wodą, około  2 cm ponad poziom warzyw i przykryj garnek pokrywką (to znacznie przyśpieszy gotowanie). Po 10 min dodaj 1-1,5 lita wody, kaszę i dopraw do smaku sola,  opcjonalnie możesz zabielić zupę śmietanką z nerkowców (równi dobrze może być z nasion słonecznika).

20161012_152923 (1)(1)

Smacznego!

20161012_152937 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *