Kukurydziane ciastka z marmoladą
Zainspirowałam się przepisem na ciastka z kleiku znalezionym w internecie i zrobiłam wersję wegańską. Pierwsze 10 sztuk rozeszło się jeszcze gorące (w sumie wyszło ich 18).
Składniki:
opakowanie kleiku kukurydzianego
2 dojrzałe banany
120 g masła kokosowego
150 g cukru
2 duże łyżki wiórków kokosowych
Banany standardowo rozgniatamy widelcem na gładką masę. Mieszamy wszystkie składniki razem. Ciasto wygląda następująco:
Nabieramy porcje ciasta dużą łyżką, formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kulce robimy dziurkę (palcem ;-). Pieczemy około 20 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 160 C.
Dziurki po upieczeniu wypełniamy marmoladą. Ja wypróbowałam: figową, śliwkową i żurawinę i ta ostatnia smakowała mi najbardziej.
Smacznego!
2 komentarze
Karolina Luka
Ciasteczka musiały smakować świetnie! Bardzo lubię wypieki z marmoladą;)
becky
Karolina Luka,
były, rozeszły się w mgnieniu oka 🙂