Bez kategorii

Kukurydziane ciastka z marmoladą

20150430_194506[1]Zainspirowałam się przepisem  na  ciastka z kleiku znalezionym w internecie i zrobiłam wersję wegańską. Pierwsze 10 sztuk rozeszło się jeszcze gorące (w sumie wyszło ich 18).

Składniki:

opakowanie kleiku kukurydzianego

2 dojrzałe banany

120 g masła kokosowego

150 g cukru

2 duże łyżki wiórków kokosowych

łyżka sody oczyszczonej20150430_190419[1]

Banany standardowo rozgniatamy widelcem na gładką masę. Mieszamy wszystkie składniki razem.  Ciasto wygląda następująco:

20150430_191441[1]

Nabieramy porcje ciasta dużą łyżką, formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kulce robimy dziurkę (palcem ;-). Pieczemy około 20 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 160 C.

Dziurki po upieczeniu wypełniamy marmoladą. Ja wypróbowałam: figową, śliwkową i żurawinę i ta ostatnia smakowała mi najbardziej.

20150430_194506[1]

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *