KUCHNIA

Lasagne z cukinią

 

20150528_162644

Składniki:

płaty makaronu lasagne

1 cukinia

6 pomidorów

100 g czarnych oliwiek

2 łyżki kaparów

kilka ząbków czosnu

sos beszamelowy:

4 łyżki mąki pszennej

1 litr mleka roślinnego (sojowego)

4 łyżki masła roślinnego

ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei 😉

gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek

20150527_185517Przygotowanie:

Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

20150527_191327Oliwki, kapary i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy 3 minuty cały czas mieszając.

20150527_191714Po tym czasie dodajmy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy beszamel, który aby udał się idealny należy podczas przygotowania cały czas mieszać. W garnku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąką, mieszamy uzyskując gładka konsystencję. Stawiamy z powrotem na ogień i stopniowo dodajemy mleko.

20150527_192546Doprawiamy solą, cytryną i gałką muszkatołową. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry.

20150527_193733Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany).

20150527_193804Makaron/cukinia

20150527_193851Makaron/cukinia+sos pomidorowy

20150527_193940Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego

20150527_1945321 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy.

20150527_194544

Pieczemy około 30 minut w temp. 200 C.

20150527_203934

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *