Lasagne z cukinią
Składniki:
płaty makaronu lasagne
1 cukinia
6 pomidorów
100 g czarnych oliwiek
2 łyżki kaparów
kilka ząbków czosnu
sos beszamelowy:
4 łyżki mąki pszennej
1 litr mleka roślinnego (sojowego)
4 łyżki masła roślinnego
ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei 😉
gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Oliwki, kapary i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy 3 minuty cały czas mieszając.
Po tym czasie dodajmy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy beszamel, który aby udał się idealny należy podczas przygotowania cały czas mieszać. W garnku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąką, mieszamy uzyskując gładka konsystencję. Stawiamy z powrotem na ogień i stopniowo dodajemy mleko.
Doprawiamy solą, cytryną i gałką muszkatołową. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry.
Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany).
Makaron/cukinia+sos pomidorowy
Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego
1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy.
Pieczemy około 30 minut w temp. 200 C.
2 komentarze
klaudia
Wygląda nieziemsko, muszę wypróbować!
becky
Polecam, wyszła naprawdę smaczna (nawet na zimno;-)