Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami
Uwielbiam ciasta ucierane z banalnego powodu- naprawdę trzeba się postarać aby nie wyszły, są bardzo proste do wykonania i wymagają bardzo małego nakładu pracy i czasu. Tym razem potrzebowałam ciasto typu- duża blacha na warsztaty jogi które prowadziłam, a poza tym ze wegańskie wiadomo, to nie mogło zawierać soi, bo jedna z dziewczyn ma na nią uczulenie. Zdecydowałam, że zrobię typowo jesienne ciasto z jabłkami, które wzbogaciłam o nutę marcepanu i migdałów w ogóle.
Musiałam dodatkowo upiec po maluchu dla moich domowników, bo jeżeli piekę tylko dla nich to nie robi to na nich większego wrażenia, ale jak tylko zabieram się za pieczenie dla kogoś to włącza im się „pies ogrodnika” i zawsze ma do wysłuchiwania, że dla „obcych” to robię lepsze i w ogóle to niesprawiedliwe, jak dzieci, jak dzieci…
W skrócie jakie jest ciasto w smaku: takie jak wygląda, serio mięciutkie, wilgotne, aromatyczne dzięki wanilii z budyniu, migdałom i cynamonowi. Idealne do herbatki. Zachowa swe walory kilka dobrych dni, bo nie wysycha wystarczy przykryć papierem do pieczenia.
Składniki na dużą prostokątna blachę:
600 g mąki pszennej tortowej
2-3 opakowania budyniu waniliowego
500 ml mleka (użyłam migdałowego)
300 g jogurtu (użyłam również migdałowego)
200 g cukru
100 ml oleju roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
Dodatkowo do posypania na wierzchu: 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, opcjonalnie 50 g marcepanu startego na tarce
1-1,5 kg jabłek (obranych lub nie, pokrojonych w ósemki)
Przygotowanie:
Wymieszaj w dużej misce mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Dodaj mokre składniki: olej, mleko i jogurt. Wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozłóż jabłka lekko wciskając je w ciasto. Pamiętaj aby zostawić odstępy pomiędzy kawałkami owoców, aby ciasto mogło urosnąć.
Na wierzchu posyp mieszanką cukru z cynamonem i marcepanem. Piecz 45-50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!