KUCHNIA

Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami i masłem orzechowym

 

Jesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku.

Składniki na małą blaszkę o wymiarach  22×22 cm:

250 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

60 g dowolnego masła orzechowego

110 g syropu klonowego/z agawy/daktylowego/ryżowego

200 ml dowolnego mleka roślinnego

szczypta soli

2 małe jabłka

*polewa to 2 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki syropy z daktyli+ orzechy do dekoracji

czas przygotowania: 10 minut, pieczenia 180 C 22-25 minut.

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj mleko, syrop klonowy i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie.

Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Połącz całość.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika.

Po upieczeniu, lekko przestudzone udekoruj wedle uznania 🙂

Smacznego!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.