
Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami i masłem orzechowym
Jesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku.
Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm:
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
60 g dowolnego masła orzechowego
110 g syropu klonowego/z agawy/daktylowego/ryżowego
200 ml dowolnego mleka roślinnego
szczypta soli
2 małe jabłka
*polewa to 2 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki syropy z daktyli+ orzechy do dekoracji
czas przygotowania: 10 minut, pieczenia 180 C 22-25 minut.
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj mleko, syrop klonowy i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie.
Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Połącz całość.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu, lekko przestudzone udekoruj wedle uznania 🙂
Smacznego!



2 komentarze
Rene
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Sycące – moim zdaniem idealne na śniadanie!
becky
O tak, dzień zacząć od ciasta! 🙂