Lekka kasza z cukinią, ciecierzycą, zielskiem i cytrynową nutą.
W takie upały jak mamy teraz aż się nie chce jeść (ha, ha, mnie to nie dotyczy), no w każdym bądź razie nic ciężkiego i broń gorącego. Moja propozycja na lekkie, danie z cukinią, wspaniale smakuje na zimno. Można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. Danie jest lekkie i przez bardzo krótkie duszenie cukinii orzeźwiające.
Składniki na 6 porcji:
około 1 kg cukini
400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
3 cebule
pęczek kolendry
pęczek pietruszki
pieprz, sól
sok z 1 cytryny (można dodać też otartą skórkę)
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę/ryż, a w między czasie zrób resztę. Pokrój w półplasterki cebulę i smaż ją przez 5-8 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego.
Gdy cebula się smaży zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki.
Dodaj pieprz do cebuli i smaż razem minutę.
Do cebuli dodaj cukinię i dosłownie smaż razem 1 minutę.
Dodaj ciecierzycę, sól i sok z cytryny. Zdejmij z kuchenki. Przełóż do dużej miski, dodaj ugotowaną kaszę i posiekane zielsko.
Smacznego!