KUCHNIA

Lekka kasza z cukinią, ciecierzycą, zielskiem i cytrynową nutą.

DSC04824 (1)

W takie upały jak mamy teraz aż się nie chce jeść (ha, ha, mnie to nie dotyczy), no w każdym bądź razie nic ciężkiego i broń gorącego. Moja propozycja na lekkie, danie z cukinią, wspaniale smakuje na zimno.  Można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. Danie jest lekkie i przez bardzo krótkie duszenie cukinii orzeźwiające.

Składniki na 6 porcji:

około 1 kg cukini

400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

3 cebule

pęczek kolendry

pęczek pietruszki

pieprz, sól

sok z 1 cytryny (można dodać też otartą skórkę)

DSC04811 (1)(1)

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę/ryż, a w między czasie zrób resztę. Pokrój w półplasterki  cebulę i smaż ją przez 5-8 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego.

DSC04812 (1)(1)

Gdy cebula się smaży zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki.

DSC04813 (1)(1)

Dodaj pieprz do cebuli i smaż razem minutę.

DSC04814 (1)(1)

Do cebuli dodaj cukinię i dosłownie smaż razem 1 minutę.

DSC04815 (1)(1)

Dodaj ciecierzycę, sól i sok z cytryny. Zdejmij z kuchenki. Przełóż do dużej miski, dodaj ugotowaną kaszę i posiekane zielsko.

DSC04826 (1)(1)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.