Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną

Jak tylko dorwałam młodą kapustę to już miałam na nią pomysł.  Wygrzebałam z lodówki kapustę pekińską, wyjęłam z tajnego  schowka jabłka, które chowam przed Miśkiem, bo średnio zjada dziennie kilogram,  a gdy akurat ja potrzebuję, to nie ma ani jednego. Jak już były jabłka to dorzuciłam jeszcze żurawinę i morele. Udało mi się tak dobrać składniki, że z przypraw dodałam tylko kuminu i sproszkowanej kolendry.  Muszę przyznać, że mój eksperyment kulinarny uważam za bardzo udany,  zjadłam sama 3/4 🙂

Składniki na 4-6 porcji jako główne danie:

mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg)

średniej wielkości kapusta pekińska

3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć)

2 jabłka

100 g moreli

100-150 g suszonej żurawiny

łyżeczka kuminu

łyżeczka sproszkowanej kolendry

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj, seler pokrój w 1 cm kawałki. W  dużym garnku (5 litrowym) rozgrzej  olej i wrzuć 1/3  kapusty i selera, i co 5 minut kolejne partie. Kolejno dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i duś wszystko razem 5 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut.

Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.