Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną
Jak tylko dorwałam młodą kapustę to już miałam na nią pomysł. Wygrzebałam z lodówki kapustę pekińską, wyjęłam z tajnego schowka jabłka, które chowam przed Miśkiem, bo średnio zjada dziennie kilogram, a gdy akurat ja potrzebuję, to nie ma ani jednego. Jak już były jabłka to dorzuciłam jeszcze żurawinę i morele. Udało mi się tak dobrać składniki, że z przypraw dodałam tylko kuminu i sproszkowanej kolendry. Muszę przyznać, że mój eksperyment kulinarny uważam za bardzo udany, zjadłam sama 3/4 🙂
Składniki na 4-6 porcji jako główne danie:
mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg)
średniej wielkości kapusta pekińska
3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć)
2 jabłka
100 g moreli
100-150 g suszonej żurawiny
łyżeczka kuminu
łyżeczka sproszkowanej kolendry
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj, seler pokrój w 1 cm kawałki. W dużym garnku (5 litrowym) rozgrzej olej i wrzuć 1/3 kapusty i selera, i co 5 minut kolejne partie. Kolejno dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i duś wszystko razem 5 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut.
Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny!
Smacznego!