Lekki krem czekoladowy
Ten deser jest tak lekki, że można go jeść bezkarnie. W składzie samo dobro: mleko roślinne, mąka bez glutenu, gorzka czekolada, prawie zero cukru, a przepis pochodzi z książki „Digest food”, którą otrzymałam jakiś czas temu do recenzji, a że jest to w połowie książka z przepisami na posiłki wspomagające trawienie to sukcesywnie je testuję i w ciągu kilku najbliższych dni napiszę Wam co o niej sądzę. Deser jest naprawdę lekki i smaczny, jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, jedyne co trzeba go wystudzić, ale w lodówce może postać kilka dni, więc od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco 🙂
Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml):
450 ml mleka migdałowego
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp.
łyżka mąki gryczanej (około 15 g)
2 łyżki mąki kokosowej (około 30 g)
łyżka wiórków kokosowych
ps. Obie mąki można śmiało zastąpić inną mąką bezglutenową, tak jak mleko migdałowe każdym innym mlekiem.
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie mleko z mąkami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W garnku zagotuj mleko połączone z mąkami, dodaj słodki syrop, krem jest gotowy gdy zacznie bulgotać i gęstnieć, a zajmie to jakieś 3 minuty.
Do powstałego kremu dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Przelej krem do miseczek, posyp wiórkami kokosowym i wstaw na godzinkę do lodówki, a sumie kto ci zabroni jeść ciepły ? 😉
S
Smacznego 🙂
One Comment
Margot
Jaka pychotka 🙂