KUCHNIA

Lekki krem czekoladowy

Ten deser jest tak lekki, że można go jeść bezkarnie. W składzie samo dobro: mleko roślinne, mąka bez glutenu,  gorzka czekolada, prawie zero cukru, a przepis pochodzi z książki „Digest food”, którą otrzymałam  jakiś czas temu do recenzji, a że jest to w połowie książka z przepisami na posiłki wspomagające trawienie to sukcesywnie je testuję i w ciągu kilku najbliższych dni napiszę Wam co o niej sądzę. Deser jest naprawdę lekki i smaczny, jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, jedyne co trzeba go wystudzić, ale w lodówce może postać kilka dni, więc od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco 🙂

Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml):

450 ml mleka migdałowego

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp.

łyżka mąki gryczanej (około 15 g)

2  łyżki mąki kokosowej (około 30 g)

łyżka wiórków kokosowych

ps. Obie mąki można śmiało zastąpić inną mąką bezglutenową, tak jak mleko migdałowe każdym innym mlekiem.

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie mleko z mąkami.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

W garnku zagotuj mleko połączone z mąkami, dodaj słodki syrop, krem jest gotowy gdy zacznie bulgotać i gęstnieć, a zajmie to jakieś 3 minuty.

Do powstałego kremu dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Przelej krem do miseczek, posyp wiórkami kokosowym i wstaw na godzinkę do lodówki, a sumie kto ci zabroni jeść ciepły ? 😉

S

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.