Lekkie bezglutenowe ciasto z borówkami
To ciasto to troszeczkę inna jaglanka, bo przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej 😉 Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama zjadłam w niespełna dwa dni.
Składniki na małą formę np. tortownice o średnicy 20 cm:
200 g mąki jaglanej
150 ml mleka sojowego
30 ml octu jabłkowego
1 banan
200 g borówek lub innych owoców jagodowych
2 łyżki oleju
50-80 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do mleka dodaj ocet jabłkowy i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj banana, cukier i olej na puszystą masę.
Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą, wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.
Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej)
ps. Nakładałam ciasto jeszcze ciepłe, dlatego lekko się rozpadło. Po całkowitym wystudzeniu tak się nie dzieje. Ze względu na owoce przechowuj ciasto w lodówce.
Smacznego!
7 komentarzy
Marta
Mozna zastapic jakoś banana?
becky
Banan pełni w tym cieście funkcję „sklejacza” oraz dosładzającą. Mam już pełną listę życzeń co do tego przepisu, tj. inne mleko niż sojowe, bez octu itd. Właśnie udało mi się opracować taki przepis, to teraz daj mi chwilkę, a znajdę zastępstwo banana 🙂
Joanna
No i da się to mleko zastąpić ryzowym na przykład? 😉
becky
Zastąpiłam kokosowym z puszki, bo akurat tylko takie miałam w domu i wyszło 🙂
Ania
Mleko kokosowe dałaś tylko stała cześć ? 🙂
becky
Tak jak napisałam, wymieszałam całą zawartość puszki i wtedy odmierzyłam 150 g.
Marta
Ciasto pyszne ale dałam za dużo sody i jest gorzkie ?