Lekkie bezglutenowe ciasto z borówkami

on

To ciasto to troszeczkę inna jaglanka, bo przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej 😉 Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama zjadłam w niespełna dwa dni.

Składniki na małą formę np. tortownice o średnicy 20 cm:

200 g mąki jaglanej

150 ml mleka sojowego

30 ml octu jabłkowego

1 banan

200 g borówek lub innych owoców jagodowych

2 łyżki oleju

50-80 g cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet jabłkowy i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj banana, cukier i olej na puszystą masę.

Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą,  wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.

Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C,  a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej)

ps. Nakładałam ciasto jeszcze ciepłe, dlatego lekko się rozpadło. Po całkowitym wystudzeniu tak się nie dzieje.  Ze względu na owoce przechowuj ciasto w lodówce.

Smacznego!

 

 

 

 

 

7 Comments Add yours

  1. Marta napisał(a):

    Mozna zastapic jakoś banana?

    1. becky napisał(a):

      Banan pełni w tym cieście funkcję „sklejacza” oraz dosładzającą. Mam już pełną listę życzeń co do tego przepisu, tj. inne mleko niż sojowe, bez octu itd. Właśnie udało mi się opracować taki przepis, to teraz daj mi chwilkę, a znajdę zastępstwo banana 🙂

  2. Joanna napisał(a):

    No i da się to mleko zastąpić ryzowym na przykład? 😉

    1. becky napisał(a):

      Zastąpiłam kokosowym z puszki, bo akurat tylko takie miałam w domu i wyszło 🙂

  3. Ania napisał(a):

    Mleko kokosowe dałaś tylko stała cześć ? 🙂

    1. becky napisał(a):

      Tak jak napisałam, wymieszałam całą zawartość puszki i wtedy odmierzyłam 150 g.

  4. Marta napisał(a):

    Ciasto pyszne ale dałam za dużo sody i jest gorzkie 😑

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.