KUCHNIA

Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami

Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką 🙂

Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm:

400 ml jogurtu naturalnego (u mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu)

400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista

150 cukru (u mnie kokosowy)

1 średni banan

100 g orzechów włoskich

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

300 g rabarbaru

łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru)

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój  na 1 cm kawałki. Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj z odłożonym cukrem oraz cynamonem, to będzie posypka.

Do zblendowanej jogurtowej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do połączenia się składników, po czym dodaj rabarbar i orzechy- wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i równomiernie przykryj posypką.

Piecz na środkowej półce piekarnika rozganym do 180 C przez około 40 minut.

Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.