
Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami
Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką 🙂
Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm:
400 ml jogurtu naturalnego (u mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu)
400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista
150 cukru (u mnie kokosowy)
1 średni banan
100 g orzechów włoskich
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
300 g rabarbaru
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru)
Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 1 cm kawałki. Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj z odłożonym cukrem oraz cynamonem, to będzie posypka.
Do zblendowanej jogurtowej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do połączenia się składników, po czym dodaj rabarbar i orzechy- wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i równomiernie przykryj posypką.
Piecz na środkowej półce piekarnika rozganym do 180 C przez około 40 minut.
Smacznego!


2 komentarze
Agneska
To chyba soda nie woda 🙂
becky
Wszystko poprawione 🙂